Comunicat de Presă

       In perioada ianuarie-decembrie 2022, Asociación Socio-Cultural Romanati din El Ejido, Almeria, Spania desfășoară proiectul – Susținerea și dezvoltarea proiectului socio-cultural „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“ și a activităților din cadrul Centrului Cultural La Tierra Tracia, Spania. Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

      Asociación Socio-Cultural Romanati reprezintă un reper cultural identitar pentru comunitatea românilor din Andalucia, Spania care promovează cercetarea, cunoașterea și popularizarea  patrimoniului cultural, istoric, etnografic și spiritual al rezidenților români, diversitatea prin identitate și continuitate socio-culturală, facilitează schimburile culturale și dialogul social între românii din provincie și.integrarea acestora fără a-și uita originile.

        Principalul proiect este Centrul Cultural La Tierra Tracia din El Ejido, Almeria, constituit ca un centru educațional – cultural și o platformă de expunere a artiștilor și creatorilor români in dorința de a facilita intâlnirea acestora cu publicul larg. Centrul Cultural La Tierra Tracia adună intr-un singur loc o bibliotecă “El Libro Rumano”, o sală de expoziție pictură, etnografie, folclor, gastronomie, costume populare, ceramică, artizanat, librărie cu carte românească, ateliere creație și șezători, limba română și lectură copii.

      „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește” și „Cultura populară și meșteșugurile tradiționale – punți de legătură pentru românii din Andaluciasunt concepte culturale cu un mesaj puternic, concentrate pe necesitatea de comunicare, cooperare și susținere interumană. Ideea pornește de la simboluri foarte puternice, emoționante și foarte cunoscute din toate zonele culturale (istorie, literatură, muzică, arte plastice etc.) și presupune colaborarea în spațiul fizic și virtual cu artiști sau oameni de cultură români din țară sau rezidenți în țările europene dar și cu organizații ale românilor de pretutindeni (Maroc, Iordania, Kazastan etc).Transmisii online ale evenimentelor și serilor pe : https://romaniinandalucia.com/, https://www.facebook.com/asociacionromanati/ , Canal Youtube Centro, Ro Stream on line, FRP TV Anglia precum și canalele partenerilor.

Parteneri  proiect și media: Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România–UZPR, Revista UZP și revista Cronica Timpului, UZP TV, Publicația Certitudinea , Asociația “Imaginea României”, Air TV Europe, Info Art, FRP TV, Kapital TV- post televiziune, Emisiunea “Realitatea in Politică”, Realizator Titi Sultan; Artpress.ro, TradițiiOltenești.ro; S.C. Alutus Media & Film SRL, AMradiotv.ro, Revista „Scorpion”; Federația pentru Accesibilizarea României FAR, Observatorul.ro, Observatorul Tv; Casa Română de Cultura Getafe; Revista MUZEUL PRESEI ROMÂNEȘTI; Federația Asociațiilor Românești din Andalucia, Spania; Asociația Culturală Center Inter Art. Centrul Internațional de Artă România;  Muzeul Virtual Eminescu, București, România; Asociația pentru cultura românilor / vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”;  Asociația Iordaniano-Română pentru Cultură – AIRC; Radio 10 și Radio Dance Madrid;

   Departamentul pentru Românii de Pretutindeni sprijină activitatea românilor de pretutindeni și acordă finanţări nerambursabile proiectelor dezvoltate de mediul asociativ, care urmăresc păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice a românilor din vecinătate şi din diaspora, precum şi întărirea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării.

#DepartamentulPentruRomâniiDePretutindeni

#DRPRomania

                                                                                     Asociación Socio-Cultural Romanati

                                                                      Președinte,

                                                                       Giani-Mircea Florescu