Juan Jose G. Garcia este președintele-fondator al Casei Române de Cultură Getafe (Madrid, Spania), o instituție culturală prestigioasă și deosebit de importantă pentru comunitatea românilor din Madrid.

Getafe reuneșe o populație de origine română din capitala Spaniei, aproximativ 4600 români din cei 194 000 locuitori.

In acest contex, nu intâmplător, Juan Jose G Garcia are un destin aparte. Născut și educat in Spania, angajat al Ministerului Apărării de peste 20 de ani, indrăgostit de România, este căsătorit cu o româncă din Maramureș și impreună au o fetiță de 5 ani, care deține dubla cetățenie (spaniolă si română).

Un amănunt interesant: Getafe este considerat centrul spiritual al Spaniei, având și un Monument al Inimii Sacre a lui Iisus.

Președinte al filialei spaniole al Federației de Artă, Muzică și Sport, Juan Jose G Garcia este și membru al Consiliului de Administrație, in calitate de trezorier, al Casei Regionale de Castilla la Mancha din Getafe. Aceasta deține o clădire de 400 de metri pătrați cu o scenă care este cea mai mare din Getafe după celebrul teatru “Federico García Lorca”.

Great Fashion: Vă mulțumim pentru că ați acceptat invitația noastră de a ne acorda un interviu. Cum este România, ce vă place la țara noastră? Cum sunt românii in Spania, in Madrid in special?

Jose G Garcia: România este o țara seducătoare prin arhitectura, peisajele, gastronomia și anotimpurile sale, anual se arată cu adevărat in toată splendoarea sa. In definitiv, ea este un tezaur al Europei! Românii pe care ii cunosc sunt oameni splendizi! In aparență, se poate gândi că sunt seci, distanți, ca fire. Dar nu e așa, nu sunt oameni inchiși, ci amabili și foarte, foarte muncitori.

Great Fashion:  Cum ați cunoscut România? Care este atmosfera in familia dvs. bilingvă, intre Madrid ți Maramureț?

Jose G Garcia: Am cunoscut România prin soția mea, care este din zona Maramureșului. O regiune foarte seducătoare!

Mediul familial nu influențează cu nimic faptul de a fi bilingv. Din moment ce soția mea abia vorbește românește acasă. Imi spune că ii este mai ușor pentru că gândește in spaniolă! Poate pentru că a studiat aici are o anume influență. In plus, ii vorbește fetei in română și ea răspunde in spaniolă și pe deasupra ii spune că suntem in Spania.

Great Fashion: Constituită ca un loc de reunire a românilor cu originile, obiceiurile și tradițiile strămoșești, Casa Română de Cultura Getafe are, printre obiectivele sale majore, citez, din programul său, “incurajarea familiilor imigrante din România să se consolideze intr-un spațiu sigur de bunăstare și socializare, cooperarea in dezvoltarea și perfecționarea culturii comunității românești in toate manifestările sale, acordarea de diverse ajutoare de caritate și sociale pentru a evita excluderea socială, promovarea și sprijinirea activităților și inițiativelor benefice ale culturii in toate formele sale, pentru coexistența civică și interculturală a spaniolilor și a românilor.” Dvs. aveți o carieră complexă. Ce reprezintă, concret, Casa Română de Cultură Getafe? Ce proiecte aveți pentru acest an?

Jose G Garcia: Casa Română de Cultură este o asociație care s-a născut cu preocuparea ca românii și copiii născuți in Spania să aibă un loc de intâlnire cu originile, să-și cunoască rădăcinile și să-și mențină obiceiurile. La fel, ne dorim să fie și o referință la nivel cultural. Membrii sunt acceptati in mod gratuit, iar evenimentele sau activitățile sunt, de asemenea, gratuite, nu se percep taxe. Proiectul din acest an, in special pe 30 iulie, se concentrează pe aniversarea a 160 de ani a diplomației moderne. A doua parte este despre biografia lui Grigore Gafencu, promotor al unei Europe Unite, și despre Smaranda Brăescu, intrucât este un an dedicat ei. Partea a treia este constituita din expozitia fotografica “Maramureșul, ușa tradiției“, in colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” din Maramureș, impreună cu un moment artistic dedicat lui Nicolae Sabau.

In octombrie avem un eveniment dedicat centenarului incoronării Regilor Ferdinand I și Maria, ca Regi ai României Mari la Alba Iulia, in care realizăm câteva monede comemorative pentru acel act. In noiembrie, un Festival Internațional de Poezie, coordonat de președintele de onoare, poetul Vasile Muste. In decembrie, un eveniment dedicat zilei României cu conferințe despre Simbolurile naționale și contextul istoric al unui astfel de act nobil.

Great Fashion: Din 2015, doamna Sara Hernández Barroso este Primarul din Getafe Madrid. Cum colaborați cu dânsa pentru realizarea obiectivelor asociației culturale Casa Română de Cultură Getafe?

Jose G Garcia: Primarul Sara este o femeie minunată, apropiată, foarte muncitoare și foarte implicată cu populația, inclusiv cu populația româneascp. Pentru atingerea obiectivelor, am in vedere un lucru clar: nu trebuie să cer bani partenerilor; pentru evenimente, le-am cerut mereu oamenilor de afaceri din zonă sprijin pentru nevoi materiale sau logistică.

Cât despre primărie, va trebui să mă intâlnesc cu doamna primar in scurt timp și propunerile mele către Consiliului Local vizează diferite strategii privind promovarea și imbunătățirea integrării sociale, culturale și muncii a populației românești din Getafe. Obiectivele sunt concentrate pe două domenii de bază: educație și angajare. De asemenea, propun Consiliului Local să se poată promova și să fie asigurată, in acele școli in care sunt inscriși copii români, o oră de activități extrașcolare pentru a invăța și cultiva propria limba.

Great Fashion: România și Spania au multe valori comune: istorice, culturale, religioase și chiar politice, Majestatea Sa Regina Emerită Sofia a Spaniei fiind verișoara Majestății Sale Regele Mihai al României. Care este relația dintre monarhie și democrație? Ce reprezintă in prezent monarhia in general (pe glob) și monarhia spaniolă in special (pentru spanioli)?

Jose G Garcia: Majestățile Lor Regele Juan Carlos și Regina Sofia au vizitat Bucureștiul in decembrie 2017 pentru a participa la ritualurile funerare ale Regelui Mihai I al României. Au fost primiți de Președintele Iohannis. Regele este șeful statului, el este autoritatea supremă și reprezintă unitatea și continuitatea. Este cea mai mare personalitate diplomatică din țară. Domnește, dar nu stăpânește. Respectă deciziile luate in Parlament. Este o onoare pentru mine să fiu monarhist. Coroana face multe pentru Spania. Munca diplomatică este tăcută, dar foarte eficientă.

Un interviu realizat de Great Fashion

Preluare: greatfashion.ro