Comunicat de Presă

             In perioada ianuarie-decembrie 2022, Asociación Socio-Cultural Romanati din El Ejido, Almeria, Spania desfășoară proiectul  Sprijinirea editării, tipăririi și distribuirii ziarului ROMÂNI ÎN ANDALUCIA. Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

         Asociación Socio-Cultural Romanati, organizație cu personalitate juridică spaniolă, având sediul social in El Ejido, Almería, venind în întâmpinarea doleanțelor și necesităților rezidenților de origine română care trăiesc, muncesc în Spania sau sunt stabiliți aici definitiv, români care trăiesc imperios nevoia de a simți, de a vorbi și de a li se vorbi românește, pentru a nu își pierde identitatea culturală și spirituală cu care au venit, a inițiat incă din anul 2018 proiectele socio-culturale  „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“ și „Cultura populară și meșteșugurile tradiționale – punți de legătură pentru românii din Andalucia“

     In cadrul acestor proiecte a fost dezvoltată din luna mai 2020 și publicația online Români in Andalucia – Frați de grai, frați de trai.

     Ziarul apare online și tipărit in 24 pagini se distribuie gratuit in Andalucia și Spania, este editat de către Asociación Socio-Cultural Romanati și realizat cu sprijinul Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

    Continuăm să credem în efortul colectiv și în gestul onest și responsabil de a pune umărul la creșterea consumului de artă și cultură și la crearea unui context favorabil repunerii permanente în discuție a problemelor, provocărilor și conflictelor existente în cultură, educație și societate.

Parteneri  proiect și media: Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România–UZPR, Revista UZP și revista Cronica Timpului, UZP TV, Publicația Certitudinea , Asociația “Imaginea României”, Air TV Europe, Info Art, FRP TV, Kapital TV- post televiziune,Emisiunea “Realitatea in Politică”, Realizator Titi Sultan; Artpress.ro, TradițiiOltenești.ro; S.C. Alutus Media & Film SRL, AMradiotv.ro, Revista „Scorpion”; Federația pentru Accesibilizarea României FAR, Observatorul.ro, Observatorul Tv; Casa Română de Cultura Getafe; Revista MUZEUL PRESEI ROMÂNEȘTI; Federația Asociațiilor Românești din Andalucia, Spania; Asociația Culturală Center Inter Art. Centrul Internațional de Artă România;  Muzeul Virtual Eminescu, București, România; Asociația Iordaniano-Română pentru Cultură – AIRC; Radio 10 și Radio Dance Madrid; Sindicatul Național „Forța Legii”- România; Comisiones Obreras CCOO – Almeria, Spania.

   Departamentul pentru Românii de Pretutindeni sprijină activitatea românilor de pretutindeni și acordă finanţări nerambursabile proiectelor dezvoltate de mediul asociativ, care urmăresc păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice a românilor din vecinătate şi din diaspora, precum şi întărirea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării.

#DepartamentulPentruRomâniiDePretutindeni

#DRPRomania

                                                                                     Asociación Socio-Cultural Romanati

                                                                                                        Președinte,

                                                                                            Giani-Mircea Florescu