Bucătăria românească se bucură de o bogăție și o diversitate de preparate delicioase cărora cu greu le poți rezista. Produsele românești au cunoscut de-a lungul timpului influențe care au modelat și au rafinat caracterul acestora.

De-a lungul timpului, gastronomia românească a moștenit o serie de influențe culinare, spre exemplu de la romani vine plăcinta, cuvânt care a păstrat sensul inițial al termenului latin placenta, turcii au adus ciorba, grecii musaca, iar șnițelul vine de la austrieci.

Nu am putea să vorbim despre gastronomia românească fără a aminti despre felurile de mâncare preparate în mănăstirile din România. Fie că este vorba despre mâncărurile din legume sau verdețuri, de zi cu zi, fie despre cele de sărbători, biserica a pus pe masă preparate gustoase, adoptate repede de credincioși. Vorba lui Creangă: „Să dea Dumnezeu tot anul să fie sărbători şi numai o zi de lucru, şi atunci să fie praznic şi nuntă!”. Cozonacul, sarmalele, piftia, dar și mâncarea de urzici, ștevie, borșul de verdețuri, sarmale cu orez și stafide, peștele gătit în variate feluri reprezintă doar o parte din contribuția mâncărurilor mănăstirești la gastronomia românească.

“Ieri, 12 noiembrie a.c., a avut loc, în incinta renumitului restaurant El Balneario-Baños del Carmen din Malaga, evenimentul gastronomic Gustul Autentic Românesc, proiect aflat pe agenda de diplomație publică a Consulatului General al României la Sevilla.

Prin această inițiativă, ne-am dorit să redescoperim și să punem în valoare specialitățile culinare românești, care oferă o varietate gastronomică pentru toate gusturile.

Pe parcursul serii ne-am bucurat de intervenția “on-line” a restaurantului “Atelierul de tarte “ din București, care prin reinterpretarea produselor tradiționale a subliniat perfect două elemente importante ale artei culinare românești: caracterul propriu al patrimoniului gastronomic și deschiderea sa către lume.” – a transmis  Consulatul General al României la Sevilla  pe pagina de social media.

Această călătorie gastronomică a fost completată de un scurt moment artistic al grupului folcloric Tezaurul Carpaților. Evenimentul s-a bucurat de o largă participare din cadrul autorităților locale, corpulului consular Malaga și mediului de afaceri local, care s-au delectat și au apreciat bucătăria românească.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociația Românilor Întreprinzători din Andaluzia Asociatia Romanilor Intreprinzatori din Andaluzia și Consulatul Onorific al României la Malaga.

Parteneri ai evenimentului:

– Restaurantul Venta las Palmeras – Piri Iakab, Real Estate Marbella – Karen Dadon, Restaurantul Pavarotti – Gabriela Crăciun, Patria Bank,  Panaderia Confiteria Elena – Elena Suhan, Alimentara Românească din Estepona – Sorin Sandu, Nino Tapas Bar – Alina Georgiana Badea, Atelierul de Tarte, Virginia Lupu, Daniela Nicoleta Merticariu, Georgiana Goia, Irina Ciobanu,  Andreea Avram, Valentina Radu,  Irina Tudor,  Carmen Pluteanu, Claudiu Orban, Dumitru Crudu, Cristian Gorghi.

Preluare text și foto Facebook: Consulatul General al României la Sevilla