Spania are două zone vulcanice considerate active, cele în care au avut loc erupții în ultimii 10.000 de ani.

Acestea sunt Insulele Canare și regiunea La Garrotxa, în Girona, dar Spania are și zone vulcanice inactive în Cabo de Gata (Almería), Cofrentes (Valencia), Insulele Columbretes (Castellón) și Campo de Calatrava (Ciudad Real).

În prezent, Insulele Canare este singura zonă cu risc vulcanic ridicat din Spania, iar insulele La Palma, Tenerife și El Hierro sunt cele mai active, potrivit National Geographic Institute (IGN). În acest arhipelag au existat toate erupțiile vulcanice înregistrate în ultimele secole în Spania, șapte dintre ele pe insula La Palma.

Cealaltă zonă considerată activă, deși fără a fi înregistrat vreo erupție de mii de ani, este regiunea La Garrotxa, din Girona, unde se află Parcul Natural al Zonei Vulcanice cu același nume.

În Spania, potrivit IGN, este necesar să se diferențieze, pe de o parte, volcanismul care se află în zona peninsulară și în unele dintre insulele sale din apropiere și, pe de altă parte, cel găsit în Insulele Canare. În timp ce originea primei este legată de coliziunea dintre plăcile africane și eurasiatice, cea a Insulelor Canare este legată de formarea unui punct fierbinte în interiorul unei plăci oceanice, situată în contact cu continentul african.

În Insulele Canare există 40 de vulcani. Cel mai faimos dintre toate este Muntele Teide, din Tenerife, cel mai înalt vârf din Spania (3.715 metri) și al treilea cel mai înalt vulcan din lume. Cea mai mare erupție despre care există știri pe teritoriul spaniol a avut loc în vulcanul Timanfaya, în Lanzarote, și a durat 2.055 de zile, între 1730 și 1736.

Până la erupția actuală de Cumbre Vieja, ultima erupție a fost cea a vulcanului subacvatic Tagoro, în largul coastei El Hierro, în octombrie 2011.

 El Español