Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a inaugurat astăzi, 30 septembrie 2021, alături de omologul său spaniol, ministrul afacerilor externe José Manuel Albares Bueno, expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid , cu ocazia vizitei în Regatul Spaniei.

La eveniment au mai participat Bogdan Gheorghiu, ministrul român al culturii, Miquel Iceta, ministrul spaniol al culturii și Sergiu Nistor, consilier prezidențial al Președintelui României, alături de directorii Muzeului Național de Istorie a României și respectiv al Muzeului Național de Arheologie al Spaniei.

Expoziția, realizată prin colaborarea apropiată dintre Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Muzeul Național de Istorie a României, cu sprijinul Ministerul Apărării Naționale și al autorităților spaniole, constituie un moment deosebit de important al diplomației publice și culturale din acest an, și se bucură de Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis, și al Majestății Sale, Regele Felipe al VI-lea al Spaniei.

Expoziția reunește 838 de artefacte de excepție de la 40 de instituții române și 4 spaniole și urmărește evoluția istorică a teritoriului României actuale pe o perioadă de peste o mie de ani (sec. VIII î.Hr. – sec. VII d.Hr).

Ea va putea fi vizitată, în mod gratuit, în perioada 1 octombrie 2021 – 27 februarie 2022, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. Printre piesele arheologice cele mai valoroase se numără: Coiful de aur de la Coțofenești, Rhyton-ul de la Poroina Mare, Brățările dacice din aur și Șarpele Glykon.

Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania

Ceremonia de inaugurare a expoziției „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”: