Ca și cum ar fi fost un vis urât, din data de 1 octombrie a.c. o bună parte a teritoriului andaluz își va reveni la normalitate deplină în programele și capacitatea comercială, baruri și restaurante, în teatre, în cinematografe și pe stadioane de fotbal, a anunțat președintele Juntei de Andalucía, Juanma Moreno, după ședința obișnuită a comisiei de experți responsabili cu analiza situației actuale a pandemiei Covid.

Ridicarea restricțiilor, care au fost aplicate de luni de zile în întreaga comunitate, are loc datorită evoluției favorabile a incidenței acumulate, care se ridică la 54 de pozitivi la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Evoluție favorabilă se datorează „miracolul” vaccinului și al sănătății publice să fie direct responsable, iar populația de peste 12 ani va fi imunizată în proporție de 90%.

Președintele andaluz Juanma Moreno a transmis un mesaj de prudență. „Este o normalitate care nu poate fi ca înainte pentru că ne lipsesc peste 11.000 de andaluzi care și-au pierdut viața din cauza acestei boli”, s-a plâns el. De asemenea le-a cerut andaluzilor să nu se relaxeze și să fie conștienți „că oricând situația se pot schimba din nou”. „Aceasta nu este o epidemie, este o pandemie pe toată planeta”, a spus el.

„Întotdeauna poate apărea o nouă variantă care ne poate pune pe loc; nimeni nu garantează că acest lucru poate implica adoptarea de noi restricții. Să fim prudenți”, a adăugat el.

Preluare: El Español, a consemnat Sorin Balascau