Comunicat de presă

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat joi, 30 septembrie 2021, o vizită la Centrul Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN), cu ocazia vizitei oficiale pe care o efectuează la Madrid. Cu acest prilej, a avut o întrevedere cu directorul acestei structuri, ambasadorul Sorin Ducaru.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat apreciere pentru contribuția substanțială a Centrului Satelitar pentru dezvoltarea profilului UE în domeniul securității și pentru sprijinirea statelor membre în gestionarea provocărilor de securitate curente. A evidențiat, în acest context, că acest Centru trebuie să dispună de o vizibilitate crescută și activitatea sa să fie mai bine cunoscută de publicul larg.

Cei doi demnitari au discutat, de asemenea, despre potențiale direcții de acțiune prin care rolul acestei structuri va putea să se dezvolte având în vedere și evoluțiile înregistrate la nivelul Politicii de Securitate și Apărare Comune, inclusiv din perspectiva discuțiilor asupra inițiativei privind Busola Strategică, proces de reflecție care vizează definirea profilului de actor relevant al UE în domeniul securității și apărării.

În acest context, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanța consolidării profilului și contribuției EU SATCEN într-o gamă largă de domenii și prin furnizarea unor produse de calitate și relevanță strategică apreciată la nivelul statelor membre.

În implementarea acestei abordări, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reconfirmat interesul structurilor și instituțiilor de specialitate românești privind consolidarea cooperării cu EU SATCEN.

Cu prilejul vizitei efectuate, ministrul Bogdan Aurescu i-a întâlnit pe membrii români ai echipei EU SATCEN, cu care a avut un scurt schimb de opinii și pe care i-a felicitat pentru contribuția pe care o au la activitatea Centrului.


Informații suplimentare

Centrul Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN), stabilit în Torrejón de Ardoz, Spania, a fost creat în 1992, la acel moment ca entitate a Uniunii Europei Occidentale. În ianuarie 2002, a devenit agenție în cadrul Uniunii Europene având ca rol principal sprijinirea procesului decizional și a derulării operațiilor UE în contextul Politicii de Securitate și Apărare Comune. Oferă produse și servicii care se bazează pe exploatarea mijloacelor spațiale și a datelor colaterale, acoperind o serie de domenii vizând analiza informațiilor și imaginilor spațiale, pregătirea experților din statele membre UE precum și dezvoltarea de capabilități relevante în domeniu.

Centrul Satelitar funcționează în coordonarea Comitetului Politic și de Securitate al UE și sub îndrumarea operațională a Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate.

Din iunie 2019, funcția de director al EU SATCEN este ocupată de ambasadorul Sorin Ducaru, diplomat de carieră român cu o experiență substanțială în relații internaționale, precum și în gestionarea problematicilor de securitate și apărare. Sorin Ducaru a fost adjunctul Secretarului General al NATO, iar anterior a fost ambasadorul României în SUA, la ONU și la Delegația Permanentă a României pe lângă NATO.

MAE.RO