Luna iulie este cunoscută popular sub numele de „Cuptor”, „Luna fierbințelilor”, sau „Luna coacerilor”.

„Cuptor” este cu precădere luna secerișului, dar a nu se uita că este și o lună a tradițiilor și a obiceiurilor.

Amintim deci sărbătorile și evenimentele folclorice ce au loc în luna lui „Cuptor”:  Sărbătoarea Ana-Foca, cunoscuta în Moldova ca sărbătoarea Focului, pe data de 1 iulie  Frații Cosma și Damian, sărbătoare denumita și Cosmandinul, pe 1 iulie  Panteliile, Paliile, Parliile sunt niște divinități solare.

Primele se sărbătoresc pe 13 și 27 iulie, Paliile pe 17 iulie, iar ultimele intre 20-22 iulie  Sfântul Ilie, pe data de 20 iulie  Târgul de Fete pe Muntele Găina, pe 20 iulie Tradiția spune că dacă agricultorii și sătenii nu vor sa piardă tot ce au agonisit cu trudă, atunci trebuie să respecte cu sfințenie zilele de sărbătoare ale lunii iulie.

De aici și creionarea superstițiilor lunii lui „ Cuptor ” în cultura românescă. Astfel, pe la sate, umblă vorba că:  cât este de cald în luna lui „Cuptor ”, tot atât de frig va fi și în luna lui „Făurar” (februarie)  cine lucrează de ziua Ana Foca în vie, razele soarelui vor dogori peste acesta din urmă, iar ea se va usca;  pentru a ține departe bolile, oamenii trebuie să cinstească și pe Frații Cosma și Damian;  cine lucrează în zile dedicate surorilor lui Sântilie, va avea parte de arșiță și recolte pârjolite;  cei care se vor căsători în luna lui Cuptor, vor avea ca bogăție doar sentimentele frumoase care i-au adus împreună.

Articol complet aici: Luna lui Cuptor traditii si obiceiuri la romani

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

junimearomana.com