
Marilena B. Matei
Un interviu realizat de Adina Alexandrescu
Marilena B. Matei s-a născut la 5 iunie 1963, la Slobozia, în judetul Ialomița şi s-a stabilit din 2007 la Madrid, devenind membră ASARS (Asociația Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania). De asemenea, autoarea e membră a Cercului Literar de la Cluj, fiind prezentă în volumul „Antologia de poezie” a Cercului editată in 2019. Recent poeta a decis să publice primul ei volum, „Dimineţi de hârtie” ( Editura Colorama, Cluj-Napoca, 2020). Întregul volum al poetei Marilena B. Matei, prevăzut cu o prefaţă semnată de Emilia Poenaru Moldovan, ne descoperă o sensibilitate sceptic-ironică, cerebrală, cultivând o tematică ce pare să stea sub semnul timpului devorator, al spaimei de finitudine.
,,Cotidienele tablouri personale, fără mari prea explozii afective sau adâncimi dramatice, se înscriu într-un univers de un calm aparent, în spatele căruia e prezent un întreg labirint al unei <dimineţi de hîrtie>. Meditația asupra înțelesurilor unei existențe fracturate prin însăşi dezrădăcinarea din ținutul de baştină sau asupra trecerii implacabile a timpului ia forma unei rafinate expresii poetice, unde dimineața de hârtie poate fi una fără strălucire, rigidă, o trezire într-o lume incoloră şi insipidă sau dimpotrivă, o dimineațăîn care hârtia e cea care înviorează totul prin înțelesul ei ca material de scris, un suport tocmai bun de aşternut toate visele, iubirile, iluziile, dezamăgirile, exasperările. Într-un cuvânt, de aşternut creaţiile poetice ale Marilenei B. Matei pentru a ne fi oferite nouă, cititorilor,” spune Emilia Poenaru Moldovan.
De unde pasiunea pentru scris?
„Pasiunea pentru scris o am de copil, de la 10 ani..la vârsta aceea am învățat pe de rost poeziile lui George Topârceanu, Luceafarul lui Eminescu…deja scriam poezii puerile… Mi-a plăcut întotdeauna să citesc poezie…”

Ce aţi realizat în România si ce aţi reusit să faceţi aici?
„Dacă vă referiți la partea culturală, la poezie, în România am participat la şedințele unui cenaclu din Călăraşi, acolo am învățat să scriu. Aici în Spania, m-am înscris la cenaclul ASARS (Asociația Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania) şi tot de aici particip ca membră a Cercului Literar de la Cluj. Aici am evoluat de fapt. Colegii de la Cerc m-au ajutat cu sugestiile, comentariile şi sfaturile, încurajările ori dezaprobările lor. Datorită lor am decis să public primul meu volum de poezii.”
În ce relaţie sunteţi cu alţi scriitori din Spania? Există o comunitate? Participaţi la viaţa socială şi culturală din regiune?
„Cu scriitorii din Spania am o relație destul de bună zic eu. Cunosc destui, particip la recitaluri, lansări de carți, în ultimul timp mai puțin, e adevărat, din cauza pandemiei. Dar am prieteni poeți spanioli care mă corectează, mă ajută să adaptez traducerile când nu sunt oficiale.”
Cum vă definiţi poezia?
„Poezia mea…ultima mea libertate în viață.”
Poezia e fiica inspiraţiei sau a muncii continue?
„Inspirația şi munca sunt strâns legate…poți avea inspirație, dar dacă nu munceşti nu-ți iese nimic… la fel poți munci oricât… fără inspirație nu ştiu ce ar ieşi…”

A scrie este o necesitate pentru dumneavoastră?
„Nu. Nu este o necesitate.”
Cum ştiţi că o poezie a luat sfârşit?
„Eu, inițial mă gândesc la final. Practic scriu întâi finalul.”
Aveţi planificată publicarea unei următoare cărţi şi cum se va numi?
„Da, în curând voi scoate al doilea volum. La titlu încă nu m-am decis.”
O temă despre care nu aţi scrie niciodată în cărţile sumneavoastră…
„Probabil nu aş scrie niciodată despre o temă politică sau antireligioasă.”

Un sfat pentru tinerii poeţi care încep acum să scrie…
„Un sfat pentru tinerii poeți…întâi să citească multă, multă poezie de toate genurile. Să citească. Să nu se descurajeze dacă cineva nu le apreciază poezia de la început…”
Ce carte aţi recomanda persoanelor cărora nu le place să citească?
„Dacă nu place cuiva să citească, măcar cărți pentru copii le-aş recomanda… poveşti”
Ce părere aveţi despre industria editorială din ziua de azi?
„În ziua de azi unele edituri supraviețuiesc cum pot, de aceea publică orice. E industrie… adevărat.”

Ultima carte citită…
„Atlantis, la ciudad perdida. ( Atlantis oraşul pierdut)”
Cum este viaţa dumneavoastră de zi cu zi?
„Viața mea de zi cu zi…în general luni seamănă cu luni, marți cu marți şi aşa mai departe… Între serviciu, prietene şi nepoate, casa şi odihnă, îmi rezerv sfintele sfârşituri de săptămâna pentru scris.”
Ce planuri de viitor aveţi?
„Să continui să scriu din ce în ce mai bine…”
Un ultim mesaj pentru cititorii dumneavoastră…
„Sfătuiesc pe cititorii dumneavoastră să citească de două ori o poezie atunci când nu o înțeleg, să citească cel puțin 10 cărți pe an… să citească..”
