Gabriela Stan, Președinte FARA

Presa spaniolă relatează pe larg reacția președintei FARA, Gabriela Stan față de declarațiile deputatei din provincia Granada a Partidului Vox, Macarena Olona.

Granadadigital.es, OkDiario Andalucia și EuropaPress Andalucia alocă un spațiu amplu scrisorii deschise adresată acesteia de către FARA.

Federația Asociațiilor Române din Andaluzia (FARA) a criticat miercuri declarația deputatei din provincia Granada a Partidului Vox, Macarena Olona, ​​care într-o vizită efectuată luni în cartierul La Chana din Granada, a cerut un „șut in fund ”pentru „okupas”  ilegali care locuiesc în zonă, „ majoritatea” dintre ei de naționalitate română.

În timpul vizitei sale în cartier, Olona a reproșat Guvernului că „practică un spirit bun care este tot mai îndepărtat de nevoile spaniolilor. Acești politicieni nu au așezări românești în cartierele lor, care le-au ocupat ilegal casele și generează serioase probleme de conviețuire, așa cum se întâmplă în La Chana ”.

Președintele FARA, Gabriela Stan, într-o scrisoare adresată deputatei Vox, recunoaște că 5% dintre cetățenii români din acest cartier sunt in această situație și critică faptul că Macarena Olona sugerează că este vorba de intreaga „populație rezidentă din România” din La Chana .

Ei lucrează, „deși mulți cu fier vechi”, o „treabă murdară”, a spus Gabriela Stan, dar cu care „reciclează resurse și în același timp  își câștigă existența”. Aceste familii aparțin „cetățenilor Uniunii Europene cu drepturile și obligațiile care corespund acestei situații”, iar entitățile care activează în zonă „nu au probleme” cu aceștia.

FARA a indicat în scrisoarea trimisă deputatei Vox că ​​„mai mult de 95% din locuințele în care locuiesc cetățenii români sunt de închiriat, iar aceștia plătesc în mod regulat și alte cheltuieli precum electricitatea și apa”.

Majoritatea copiilor români care locuiesc în cartier „sunt la școală și fără probleme de absenteism, arătând astfel gradul de integrare” a acestor familii în Chana.

„Este dificil pentru mine să cred că declarația ei a fost „ să le dea cu piciorul în fund ”și nu o să comentez, deoarece este o expresie foarte scăzută pentru o femei cu studii și educație”, a conchis Gabriela Stan, subliniind  caracterul ”multicultural , integrator și tolerant ”al orașului Granada.


La diputada de Vox por Granada, Macarena Olona, en su visita al barrio de la Chana | Foto: Europa Press

FARA apără „integrarea” românească

”Am văzut multe minciuni spuse despre românii ce locuiesc în cartierul La Chana din Granada. Persoane ce nu s-au obosit să se intereseze care este realitatea.

Am sunat și vorbit cu o asistentă socială din acest cartier și cu o reprezentantă a unei asociații ce lucrează în zonă. Ambele spun același lucru: 95% din românii din cartier au apartamente închiriate, cu chirii mari. Unele familii au avut probleme economice datorită Pandemiei și au cerut ajutorul Serviciilor Sociale și asociațiilor. Dar legal totul. Între cei ce au ocupat case sunt doar 4 familii de români, și acelea înșelate pentru că au plătit unor „persoane” crezând că sunt proprietarii.

Mulți lucrează căutând in gunoi dar pentru faptul că nu găsesc altceva de lucru. In această situație sunt destule familii de diverse naționalități. Copiii românilor merg la școală și nu au problema cu lipsa, fiind destul de apreciați. Dacă copiii spanioli se joacă in parc nu este o problema dar dacă se joacă ai noștrii iese scandal pentru că „ocupă parcul”.

Sigur, ca întotdeauna, populația vulnerabilă a fost ținta declarațiilor xenofobe și discursului populist.”, postează Gabriela Stan pe pagina sa de Facebook.