Cristian Segărceanu

Andaluzia va rămâne închisă încă 16 zile până pe 10 decembrie. Se mențin restricțiile de circulație atât cu alte comunități, cât și între provinciile și localitățile din interiorul comunității. Președintele andaluz Juanma Moreno a anunțat, în această duminică, extinderea restricțiilor impuse în ultimele două săptămâni și care includ închiderea activităților neesențiale de la ora 18.00. În urma analizei cu comitetul de experți, s-a ajuns la concluzia că numărul de noi infectați și presiunea asupra spitalelor a fost redusă, deși încă nu este suficient pentru a ne relaxa.

Ca și noutăți, remarcăm că barurile și restaurantele își vor putea prelungi programul până la 21:30, dar după ora 18:00 doar pentru clienții care preiau comenzile la domiciliu și că magazinele de jucării un vor trebui să închidă până la orele 20:00. În plus, măsurile vor fi în vigoare mai mult decât de obicei, întrucât vor fi actívate timp de 16 zile, astfel încât să se evite marile deplasări în timpul sărbătorii zilei constituției.

Restul restricțiilor rămân aceleași: starea de alarmă va continua să fie învigoare între orele 22:00 și 07:00 iar nimeni nu va putea părăsi municipiul de reședință decât pentru o cauză justificată.

Cazul Granada, în care restricțiile sunt cele mai severe din întreagacomunitate, a meritat o atenție specială din partea comitetului de experți. Datele privind numărul de infectați și internați în spitale sunt încă prea mari pentru a permite relaxarea restricțiilor. Incidența acumulată este, de 800 de cazuri la 100.000 de locuitori, aproape dublu față de media națională.

Chiar și așa, există o zonă sanitară în sudul Granadei a cărei situație s-a atenuat și i se va permite reluarea activităților neesențiale până la șase după-amiaza, ca și în restul comunității.

Există alte zone din comunitate care vor înregistra modificări ale măsurilor. Acestea sunt cele care trec de la nivelul 3 la 4: Poniente de Almería, Almanzora, zona Gibraltar, valea Gualdalhorce și Córdoba nord- în care se reduce capacitatea de ocupare a teraselor de la 100% la 75%, și deasemenea în mijloacele de transport în comun și în ceremoniile civile și religioase.

Extinderea măsurilor va fi analizată, din nou, pe 10 decembrie, cu excepția Granadei, a cărei situație va fi evaluată săptămânal pentru a lua în calcul posibilitatea oricărei relaxări a restricțiilor atât la nivel sanitar, cât și economic.

Înceea ce privește planul Juntei de Andaluzia pentru Crăciun, președintele a asigurat că este încă devreme pentru a lua decizii și că acestea vor fi întotdeauna supuse evoluției pandemiei. În reuniunea din această duminică, experții un au abordat situația Crăciunului, dar autoritățile sanitare vor începe să lucreze la acest aspect săptămâna aceasta.

Obiectivul este ca mobilitatea să fie maximă și să se recupereze o parte din normalitatea pierdută, deși rămân multe de făcut. „Crăciunul acesta nu va fi ca anul trecut”, a spus președintele guvernului andaluz.

De asemenea a adăugat că va cere guvernului central să intervină ca măsurile adoptate în toate comunitățile să fie cât mai asemănătoare posibil.