In perioada septembrie-decembrie 2020, Asociación Socio-Cultural Romanati din El Ejido, Almeria, Spania desfășoară proiectul – Susținerea și dezvoltarea Centrului Cultural La Tierra Tracia din El Ejido, Spania și a activităților educativ-culturale desfășurate in cadrul programului „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“.

      Asociación Socio-Cultural Romanati reprezintă un reper cultural identitar pentru comunitatea românilor din Andalucia, Spania care promovează cercetarea, cunoașterea și popularizarea  patrimoniului cultural, istoric, etnografic și spiritual al rezidenților români, diversitatea prin identitate și continuitate socio-culturală, facilitează schimburile culturale și dialogul social între românii din provincie și integrarea acestora fără a-și uita originile.

      Principalul proiect este Centrul Cultural La Tierra Tracia din El Ejido, Almeria, constituit ca un centru educațional-cultural și o platformă de expunere a artiștilor și creatorilor români in dorința de a facilita intâlnirea acestora cu publicul larg.

       Centrul Cultural La Tierra Tracia adună intr-un singur loc o bibliotecă “El Libro Rumano”, o sală de expoziție pictură, etnografie, folclor, gastronomie, costume populare, ceramică, artizanat, librărie cu carte românească, ateliere creație și șezători, limba română și lectură copii.

      Datorită pandemiei Covid 19 ce a afectat direct majoritatea activităților socio-culturale la nivel mondial, necesitatea dezvoltării și sprijinirii Centrului Cultural ca și reper cultural-identitar al comunității românești, asigurarea continuității activităților din acesta precum și extinderea lor in mediul on line reprezintă un sprijin cert pentru toți românii din provincia Almeria si Spania.

         Au fost realizate un număr de 13 seri și evenimente culturale cu invitați speciali din diverse medii sociale și culturale pe diverse teme : muzica, istoria geografia, dezvoltarea personală , arte plastice, fotografie etc., dar și expoziții de arte plastice și fotografie etnografică in cadrul centrului.

„Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește” este un concept cultural cu un mesaj puternic, concentrat pe necesitatea de comunicare, cooperare și susținere interumană. Ideea pornește de la simboluri foarte puternice, emoționante și foarte cunoscute din toate zonele culturale (istorie, literatură, muzică, arte plastice etc.) și presupune colaborarea în spațiul virtual a unor artiști sau oameni de cultură români din țară și rezidenți în țările europene afectate de pandemia COVID-19 (Spania, Italia, Franța, Belgia, Marea Britanie).

    Transmisii online ale evenimentelor și serilor pe : https://romaniinandalucia.com/, https://www.facebook.com/asociacionromanati/  și la postul de televiziune  Dragoi TV, Spania.

Parteneri  proiect și media : Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – UZPR, uzp.org.ro, AMradiotv.ro, Publicația Certitudinea, Radio România Oltenia Craiova, Emisiunea Diaspora(Davian Vlad), BucatArte.ro, Info Art, Direcția 9 (Adrian Suciu), Boema 9, Observator TV, Dragoi TV, Ziarul Romani in Andalucia, TradițiiOltenești.ro.

Proiectul este finanțat de Secretariatul General al Guvernului României -Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

#DepartamentulPentruRomâniiDePretutindeni

#DRPRomania

Asociación Socio-Cultural Romanati

Președinte, Giani-Mircea Florescu