Guvernul andaluz nu exclude, ca ultimă măsură, impunerea carantinei la domiciliu a cetățenilor săi. Dacă cu măsurile actúale nu se reușește atenuarea propagării virusului, “va trebui să luăm măsuri mult mai drastice” care “ar afecta în mod evident mobilitatea”, a avertizat sâmbătă 31 octombrie președintele andaluz Juanma Moreno în cadrul programului «Mesa de Análisis» al Canal Sur.

Instituirea carantinei la domiciliu este ultima opțiune deoarece implică pierderi economice și creșterea șomajului. Președintele andaluz speră să un trebuiască să solicite guvernului central aplicarea carantinei la domiciliu, o opțiune pe care comunitățile din Catalunia sau Castilla y León au propus-o deja. Totul depinde de rezultatul actualelor restricții.

Principala preocupare este posibilitatea colapsării sistemului de sănătate care ieri a ajuns la un număr de 2.471 de spitalizați, 126 doar în ultimele 24 de ore. În prezent numărul pacienților internați este dublu față de cel existent în urmă cu doar două săptămâni (1.220 la 15 octombrie). În Córdoba și Granada s-a egalat deja numărul maxim de spitalizați înregistrat în martie. Infectările trasează o curbă ascendentă și duc la necesitatea înființării de spitale alternative precum cel din primăvara trecută de la central sportiv Carranque din Malaga. Odată ce vara a trecut și cu și aceasta afluxul de turiști, Costa del Sol se află la cel mai scăzut nivel de risc. Presiunea cazurilor de COVID s-a mutat acum în provinciile mai nordice ale Andaluziei (Sevilla, Granada, Córdoba și Jaén). În Granada a fost deja activat vechiul spital San Cecilio, cu peste 200 de paturi, în Jaén, clădirea anexă a spitalului Puerta de Andalucía va fi deschisă imediat iar în Sevilia se lucrează deja la medicalizarea a două hoteluri.

Impunerea carantinei la domiciliu rămâne totuși ultima măsură și va fi luată în considerare doar dacă toate celelalte măsuri un reușesc să oprească creșterea numărului de infectați. Problema este că nici o comunitate autonomă un are competența să folosească această resursă. Starea de alarmă decretată pentru următoarele șase luni de către guvernul central un include carantina obligatorie la domiciliu. Guvernele comunităților autonome cer guvernului central să stipuleze instrumentele legale necesare pentru a putea exercita această competență. Obiectivul pe termen mediu este de a depăși acest impas și a ajunge în perioada crăciunului fără atât de multe limitări de mobilitate.

Cristian Segărceanu