Autor: Mihai Hristu

Centrul Cultural Buftea și Fundația Pro Muzica Est Vest organizează începând din octombrie 2020 prima ediție a Clubului online de dansuri populare ”Hora Românească”. Clubul va oferi săptămânal cursuri de dansuri populare românești copiilor și tinerilor din familiile românilor de pretutindeni, dar și mămicilor și tăticilor acestora, dornici de mișcare și de bună dispoziție.

            De ce Buftea?

            Buftea este un oraș situat la 17 km de Capitală, inclus în Zona Metropolitană București. Orașul a devenit cunoscut la sfârșitul anilor 1950, când aici a fost inaugurat ”Studioul Cinematografic București”, ”fabrica de filme” a României. Unele din filmele realizate aici se bucură de succes și azi.

            Mai puțin cunoscut publicului este Palatul Știrbei, construit între 1750 și 1863, loc de refugiu în 1916 pentru Regina Maria și cinci din cei șase copii ai săi, la invitația prințului Barbu Știrbei. În 5 / 18 martie 1917, la Palatul Știrbei a fost semnată cu Puterile Centrale Pacea de la Buftea, prin care Regatul României pierdea Dobrogea și versanții Carpaților. În prezent, Palatul Știrbei este un hotel-restaurant care găzduiește evenimente publice și private de înaltă ținută.

            Pasiunea pentru dansuri populare românești este demult inoculată în sufletul tinerei generații buftene. Cu sprijinul autorităților locale și beneficiind de aportul profesorilor-coregrafi Daniela Mandroc și Valentin Rogojinaru, care și-au construit o carieră artistică de excepție la Ansamblul ”Doina Oltului” din Slatina, Centrul Cultural Buftea a înființat Ansamblul ”Doina Ilfovului” dedicat artiștilor amatori, iar sute de copii și tineri bufteni au urmat și urmează cursuri de dansuri populare românești. Din martie 2020, în pandemie, cursurile de dans au migrat în online pe platforma de videoconferință Zoom, cu care tinerii dansatori sunt familiarizați de la școala online.

            Experiența câștigată la cursurile de dans online din timpul pandemiei, dar și interesul constant și susținerea pe care Primăria Buftea le acordă menținerii și intensificării legăturilor culturale cu românii de pretutindeni, l-au încurajat pe Robert Nagy, directorul Centrului Cultural Buftea să inițieze cursuri de dansuri populare dedicate copiilor și tinerilor români din străinătate. Astfel a fost înființat Clubul online de dansuri populare ”Hora Românească”. Fundația Pro Muzica Est Vest este partener tehnologic și logistic al Clubului.

            Scopul Clubului ”Hora Românească” este familiarizarea copiilor și adolescenților români de pretutindeni cu dansurile populare românești și cu practicarea acestora, ca o modalitate de a menține vie flacăra patriotismului, a dragostei de popor și de țară. Prin învățarea și practicarea dansurilor populare, tinerii români din afara țării vor reuși să cunoască, să păstreze și să promoveze tradițiile românești, esență a moștenirii noastre spirituale.

           

Cum se realizează cursurile online de dans?

            Pentru desfășurarea cursurilor online de dansuri populare, în sala de spectacole a Centrului Cultural Buftea a fost improvizată o ”sală de dans” cu binecunoscuta bară orizontală de susținere, necesară la exercițiile de încălzire. Pașii de dans sunt executați de profesorul-coregraf pe o placă de lemn dispusă pe podea, care generează tactul sonor. Profesorul-coregraf este filmat dansând și este profilat pe un ecran alb pentru vizualizarea distinctă a mișcărilor, sincron cu muzica si cu tactul marcat pe podea. În fața profesorului‑coregraf se află un ecran mare pe care sunt proiectate imaginile cursanților, iar evoluția fiecăruia este văzută de  profesor, care o poate comenta și corecta pe loc.

Cum se desfășoară cursurile?

Ne propunem să începem cursurile marți, 6 octombrie.

            Cursurile se vor desfășura o dată pe săptămână, marți, în tronsoane separate pentru cele trei paliere de aptitudini – sau module – timp de o oră pentru fiecare modul, din care 10 minute vor fi rezervate încălzirii.  Modulele vor fi marcate ”începători”, ”progres” și ”avansați”. Cursurile vor fi urmărite pe platforma de videoconferință Zoom, accesul fiind rezervat exclusiv celor înscriși. Pentru a se înscrie, doritorii vor trimite prin Internet (mail, WhatsApp) o înregistrare video în care s-au filmat dansând pe o melodie populară românească aleasă dintr-o listă propusă de organizatori. Înregistrările primite de la candidați vor fi analizate de profesorii‑coregrafi, iar cei admiși vor fi invitați să se înscrie într-unul din cele trei module, în funcție de aptitudini. Se va percepe o Taxă de Înscriere de 15 €, care va fi plătită o dată cu trimiterea înregistrării.

            Cursurile fiecărui modul vor dura 10 săptămâni, fiind urmate de un examen în săptămâna a 11-a, care va consta din execuția unor dansuri, sincron cu profesorul-coregraf. Înregistrarea realizată cu acel prilej va fi analizată de profesorii-coregrafi iar participanții vor primi calificative și diplome. Cei care au progresat vor fi invitați să treacă la modulul următor.

            La finalul primelor trei sesiuni de cursuri, participanții care au absolvit modulul ”avansați” vor fi invitați  – dacă este cazul – la un concurs online de departajare, iar un număr de 12 dintre ei – 6 fete și 6 băieți, cei mai valoroși dansatori ai seriei, vor fi desemnați Laureați ai primei ediții a Clubului ”Hora Românească” și vor fi invitați la Buftea în vara anului 2021 pentru a evolua într-un spectacol împreună cu Ansamblul de amatori ”Doina Ilfovului”, pe scena Casei de Cultură a orașului Buftea care a fost complet renovată și modernizată anul acesta. Organizatorii au în vedere și realizarea unor spectacole în străinătate ale Laureaților, în parteneriat cu asociații ale românilor de pretutindeni. Pentru finanțarea spectacolelor din Buftea și din străinătate, organizatorii vor solicita susținere din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

            Cine se poate înscrie?

            Cursurile online de dans se adresează copiilor și tinerilor, vârsta minimă recomandată fiind 9 ani. Desigur, ”valoarea nu așteaptă numărul anilor”, așa că pot fi admiși copii talentați chiar dacă nu au împlinit 9 ani. Iar pentru a face mai frumoasă viața întregii familii, la modulul ”avansați” se pot înscrie și mămici și tătici care vor să-și amintească sau să-și perfecționeze aptitudinile, pe care apoi le vor demonstra cu prisosință la evenimentele private sau publice la care vor participa.

            Condiții de participare

  1. Taxa de înscriere este de 15 € pentru fiecare candidat.
  1. Costuri de participare la cursurile din cadrul unui modul (11 săptămâni):
  • Taxa de participare este de 150 €  / modul
  • Reduceri:Înscrieri imediate, până la 7 septembrie –105 € / modulÎnscrieri timpurii – până la 21 septembrie  – 117 € / modul
  • Privitor – pentru persoanele care urmăresc cursurile dar nu participă interactiv – 50 € /modul

Informații suplimentare la Telefon / WhatsApp +40774495600 și E-Mail: horaroccb@gmail.com .

Copyright foto: Centrul Cultural Buftea, utilizare permisa cu citarea sursei.