Sâmbătă în Ceuta, într-o conferință de presă, președintele guvernului andaluz a anunțat că va propune comitetului tehnico-medical obligativitatea de a se purta masca de forma permanentă pe tot teritoriul Andaluziei. Pornind de la ideea că este mai bine a preveni decât a vindeca și pe fondul încălcării normelor de către turiștii care ajung în localitățile andaluze, Juanma Moreno va promova obligativitatea purtării măștilor chiar dacă se respectă distanța minimă între cetățeni.

Președintele Andaluziei a indicat că va cere ca măsura să intre în vigoare imediat sau  cel mult într-un termen de 48 de ore. El a menționat că propunerea a fost agreată de Consejero de Salud y Familias, Jesús Aguirre.

Andaluzia nu se află într-o situație limită ca alte teritorii ale Spaniei dar autoritățile sunt convinse  de faptul că masca obligatorie pentru toți locuitorii va evita posibilele focare de infecții. De asemenea, se observă o relaxare progresivă a populației după luni de restricții grele, acesta fiind un alt argument cu care Juanma Moreno își justifică inițiativa.

În continuare, el a avertizat că un va ezita în a institui carantina în anumite teritorii dacă evoluția bolii o va face necesară, așa cum s-a făcut deja în unele zone din Catalunia și Galiția.

Ținând cont de suprafața și de populația Andaluziei, Moreno consideră normal existența mai multor focare decât în alte regiuni dar ne asigură că, datorită profesionalității serviciilor de sănătate, aceste focare sunt limitate și controlate.

În cele din urmă, el a apelat la responsabilitatea civică a cetățenilor și a făcut un apel la unitate pentru a combate propagarea virusului. Până nu se va găsi un tratament sau un vaccin, limitarea propagării este singura acțiune care depinde de noi toți.

Cristian Segărceanu