Vineri 3 iunie, în Consiliul de Miniștri s-a aprobat planul Renove, dotat cu 250 de milioane de euro, care include ajutoare  între 300 și 4.000 € pentru achiziția de autovehicule. Cumpărătorii cu mobilitate redusă sau care aparțin familiilor cu venituri lunare mai mici de 1.500 € pot opta pentru un ajutor suplimentar de 500 € din partea administrației. De asemenea se va beneficia de acest supliment dacă vehiculul livrat la schimb are mai mult de 20 de ani.

Noile reglementări sunt retroactive de la data de 16 iunie. Acest program se adresează atât companiilor, cât și persoanelor fizice. Este un program promovat de Ministerul Industriei, Comerțului și Turismului, condus de María Reyes Maroto Illera și are ca scop achiziționarea de vehicule indiferent de combustibil. Se urmărește reactivarea pieței auto care a fost practic paralizată în ultimele luni.

Pe lângă ajutorul public, dealerii auto sunt de acord să aplice o reducere proporțională. În cazul autoturismelor, prețul de vânzare nu poate depăși 35.000 € sau 45.000 € în cazul persoanelor cu mobilitate redusă sau a mașinilor cu eticheta „Zero”.

Noile vehicule ar trebui să aibă o etichetă energetică A sau B și să emită mai puțin de 120 g CO2 / km.

Programul se va încheia pe 31 decembrie sau când se vor epuiza fondurile alocate. Executivul estimează că acest program va avea un impact economic de 1.104 milioane de euro de-a lungul întregului sector automobilistic și va contribui la menținerea a 7.400 de locuri de muncă în acest sector.

Cristian Segărceanu