Începând de miercuri, 8 iulie și până pe 30 septembrie, puteți solicita ajutorul pentru chirie, menit să reducă la minimum impactul economic și social al coronavirusului în casele familiilor cu resurse limitate.

În urma distribuirii fondurilor de la Guvernul central, Andalucia a primit 17,1 milioane de euro, ceea ce ar acoperi necesarul pentru 4.700 de familii. În această situație, Consejería de Fomento, Infraestructuras y Ordenación del Territorio va oferi un supliment de 13 milioane de euro pentru a ajunge la 30 de milioane. Cu această alocare bugetară, pot fi deservite aproximativ 8.500 de familii.

Cererile se vor face de maniera telematică. Ajutorul poate fi solicitat retroactiv începând cu 1 aprilie și pe o perioadă de șase luni, până la 30 septembrie.

Cu multe solicitări și resurse limitate, Junta speră că un număr cât mai mare de persoane vor beneficia de acest ajutor.

Între cerințele impuse, găsim:

  • Să fi în șomaj
  • Să fi fost afectaț de ERTE
  • Lucrătorii autonomi trebuie să dovedească o scădere a venitului cu 30%
  • Trebuie să fi fost înregistrați în locuințele cu chirie de cel puțin șase luni
  • Să nu dețină o locuință în propietate.

În general, venitul trebuie să fie mai mic decât de trei ori valoarea Iprem (1.613 €) în luna anterioară solicitării iar chiria plus celelalte cheltuieli (electricitate, apă, gaz, comunitate) trebuie să depășească 35% din veniturile familiei.

 Cristian Segărceanu