Datorită biografiei ei, subiectul integrării reprezintă o problemă apropiată inimii Ionelei van Rees-Zota, românca născută la Moineşti, fapt pentru care a primit cu mult entuziasm numirea de consultant expert pe probleme de integrare din partea partidului CSU. De profesie jurist şi jurnalist, Ionela este fondatoarea ziarului ,,Vocea Ta’’, a agenției de presă Așii Români, președinte a Ligii Asociațiilor Române din Germania (LARG) şi director fondator al Centrului Cultural Româno-German „Dumitru Dorin Prunariu” din Nürnberg.


Membrii consultanți ai Comisiei pentru Integrare 2020-2026 sunt grupaţi după cum urmează:

1) Experți, din partea principalelor organizații de profil:

Gisela Woitzik-Karamizadeh (AWO)
Dietlinde Kirschner (BRK)
Elke Dörr (Stadtmission Nürnberg)
Bernhard Gradner (Caritas)
Stephan Doll (DGB Mittelfranken)
Irina Schlundt (Kreisjugendring Nürnberg)

2) Experţi consultanți, din partea grupurilor politice, care nu sunt membri ai consiliului municipal:
– CSU:
Ionela van Rees-Zota
Sabine Frank

– SPD:
Katrin Hirseland
Rainer Aljochin

– Bündnis 90/Die Grünen
Dr. Stefan Kordel

Informaţii despre Comisia pentru Integrare a Consiliului local Nürnberg

Comisia pentru Integrare din cadrul Consiliului municipal al oraşului Nürnberg, este înființată în 2002 și este organul responsabil cu soluţionarea problemelor legate de migraţie care vizează locuitorii Nürnbergului.

Comisia întruneşte un forum comun în care sunt analizate atât preocupările străinilor, cât și cele ale repatriaţilor din Nürnberg. Acest lucru intenționează să clarifice faptul că politica de integrare nu este doar o problemă legată de naționalitate (turcă, rusă, germană, română etc.), ci mai degrabă de situația de viață în care se află fiecare persoană.

În Comisia de Integrare sunt raportate şi dezbătute deciziile Consiliului de la Nürnberg pentru Integrare și Imigrare.
Acestea sunt, de exemplu, proiecte în centrele de zi, în școli, în munca cu tinerii, în formare, în educația extracurriculară, în domeniul cultural, în domeniul locativ, în domeniul politico-economic, în resurse umane și în politica persoanelor în vârstă samd.

Pe de altă parte, comisia este organul responsabil pentru dezbaterea părților din programul de integrare municipală dezvoltat de administrație, cu rolul de a-l modifica sau suplimenta în consecință şi apoi a-l supune aprobării consiliului municipal.

Nadia Marin –  Preluare https://www.asiiromani.com/