Andra Fornea

  Ce înseamnă România?, Ce înseamnă să fii român?, Este un spațiu cultural predefinit? Este un spațiu teritorial? O matcă?   Reprezintă niște valori? Cum definim a fi român?  Definim prin cuvinte, prin ceea ce simțim, prin muzică, prin dans, printr-o tipologie comportamentală?

De multe ori nu știm cine suntem și nu înțelegem importanţa noastră, nici ca țară, nici că teritoriu și nici că valoare.

Suntem pe locul 82 ca suprafață teritorială în lume, cel mai mare port la Marea Neagră și a 14-a țară că mărime în Europa. Ca și populație România este a 60-a în lume și a 10-a in Europa.

România nu este o țară fără importantă, România contează. Și asta trebuie să ne asumăm, rolul care îl avem în Europa și în lume. România contează și că teritoriu și că țară și din punct de vedere geopolitic prin echilibrul care îl aduce într-o zonă de altfel măcinată de conflicte, și nu în în ultimul rând că aport la cultura universală prin valorile pe care le dă, dar și în domenii de nișă ca IT și Inventica.

Cred că indiferent unde sunt români în lume sau în Europa aceștia își aduc contribuția lor la dezvoltarea ţăriilor în care s-au hotărât să rămână aducând cu ei o bucată din România. Cred că unii dintre cei mai mari patrioți sunt români care aleg să stea departe de tara lor stabilindu-se în alte colţuri ale lumii. Scriitori sau artiști ca Brâncuși care a locuit toată viața la Paris dar a înțeles și a iubit tot ceea ce înseamnă cultură și spiritul românesc reușind să îl transpună într-unele dintre cele mai valoroase piese artistice sau Haricleea Darclee una dintre cele mai mari soprane ale lumii care a trăit cea mai mare parte în Italia și Franța, soprana preferată a lui Giacomo Puccini, numită „Privighetoarea Carpatiilor” și care susține și inițiază unul dintre cele mai importante proiecte culturale ale româniilor –  crearea Operei Române, iată doar câteva exemple .

George Enescu, unul dintre marii compozitori ai lumii cel care nu de puține ori în operele sale a introdus teme romăneşti, copil fiind, a intrebat-o pe mama sa :

„- Mamă, pot să le spun acolo (Viena) că sunt român?

 – Sigur, de ce să nu le spui?

 – Mă gândeam… să nu creadă… că mă laud”

Cât de simplu, de clar și de frumos ni se aduce aminte de ce înseamnă mândria de a fi român și asumarea acestor cuvinte. De multe ori ne este rușine de cine suntem ceea ce este păcat, înseamnă să ne fie rușine și de un Enescu care nu vroia să se laude spunând că este român, de un Brâncuși, de o Haricleea care a luptat până la sfârșitul vieţii să înfăptuiască Opera Română, de Nicolae Grigorescu ce a trăit o bună perioadă la Paris și care în picturile sale aduce teme de inspirație populară, de un Traian Vuia fără de care acum nu am avea avioane, de un Ioan Luca Caragiale ce s-a autoexilat la Berlin și care înțelege cu o fină ironie spiritul românesc sau Gelu Naum care mută centrul lumii suprarealiste la Bucureşti.

Ar însemna să ne fie ruşine și de Ioan Cantacuzino, românul care pentru lucrări de mare importanță în domeniul imunologiei a fost nominalizat, în anul 1933 la Premiul Nobel și căruia, în semn de omagiu, Organizația Mondială a Sănătăţii, la sediul din Geneva a expus bustul între cele 10 personalități de excepție din medicina lumii. Unul dintre cei care au contribuit la înfăptuirea Marii Unirii de la 1918.

O idee care s-a răspăndit destul de puternic în societatea românească de astăzi este că toate aceste prilejuri de mândrie naţională ţin doar de domeniul trecutului, că România de astăzi ar fi… o „ţară bolnavă”, fără civilizaţie, fară personalităţi marcante, ea fiind mereu „codaşa Europei”.

 Cred că totul ține de percepție dar adevărul este că :

În 1999, Eugen Pavel, de la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, a realizat un CD ROM (din sticlă) cu o capacitate de stocare de 15.000 ori mai mare decât a unuia obișnuit. Pe 5 astfel de CD uri ar putea fi stocată întreaga Bibliotecă a Academiei Române, iar informațiile ar putea rezista… 5.000 de ani!!! Invenția să a fost premiată cu medalia de aur la Salonul Mondial al Invențiilor „Bruxelles Europa”.

În aprilie 2001 la salonul invențiilor de la Geneva , România s-a clasat pe locul I în privința numărului de premii obținute și pe locul II (după Rusia) ca număr de invenţii prezentate. Adică a luat premii pentru toate cele 62 de invenții prezentate (22 premii I; 18 premii II; 22 premii III)!! Delegația română s-a mai întors de la Geneva și cu 4 premii speciale din partea delegațiilor altor țări, un premiu de creativitate (pentru Ionuț Moraru – invenția „Biomer”), Medalia expoziției și Diploma salonului pentru contribuția excepțională în promovarea invențiilor.

Şi adevărul este că o personalitate ca Daniel Dineş cel care a dezvoltat cea mai în vogă tehnologie la nivel global de roboţi software ce automatizează procesele de lucru din companii, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de IT, compania lui, UiPath fiind evaluată la 7 miliarde de dolari, este român.

Și mai cred în personalități că Ferdinand și regina Maria care au făcut alături de alte personalități istorice România Mare și au fost mândri să promoveze și să apere valorile și tradițiile romaneşti, devenind români prin simțire chiar dacă nu au fost prin naştere.

Ce unește toți aceşti oameni, care e firul roșu care îi aduce împreună? Cred că simplu, că sunt români, iar noi trebuie să fim mândri și de ei și de noi, de istoria noastră, de neamul nostru, de pământul nostru, de limba noastră pentru că toate astea le purtăm cu noi atunci când ne naștem, suntem un amalgam al părințiilor, al bunicilor, al străbunicilor, al dorurilor, al lacrimilor, al bucuriei unui pământ numit România.

Iar România este oriunde există români, aceștia duc România peste tot, o duc în felul în care simt, în felul în care gândesc, în felul în care crează, în copii lor, România este peste tot și a-ţi fi rușine de România înseamnă să îți fie rușine de tine. România înseamnă toate aceste cuvinte: Credință, Limbă, Unire, Patrie, Onoare, Eroi, Tradiție, Zestre şi categoric Iubire. Atunci cu atât mai mult și noi trebuie să fim Mândri că suntem români, mândri de istoria, de valorile și de limba noastră.