Situate în Vrancea, la doar 37 km vest de Focşani, în spaţiul localităţii Andreiaşu de Jos, în Subcarpaţii Vrancei, pe versantul drept al văii Milcovului, la o altitudine de 430m, Focurile Vii de la Andreiașu de Jos trezesc curiozitatea multor turişti din ţară şi străinătate.

             Focul Viu de la Andreiașu de Jos este un fenomen natural produs de emanaţiile de gaze naturale din pamant, gaze ce se aprind în bătaia razelor de soare. Din 1973, zona ce se întinde pe o suprafaţa de aproximativ 400 de metri pătraţi în judeţul Vrancea a fost declarată rezervaţie geologică.

             Solul format cu precădere din roci sedimentare permite ieşirea gazelor prin crăpăturile gresiilor şi argilelor, fără a antrena şi apele subterane. Acest fenomen poartă denumirea de emanaţii de gaze uscate şi se aprind singure, de regulă de la soare.

            Flăcarile sunt viu colorate, pornind de la nuanţe de roşu şi galben pănă la albastru. Cel mai bun moment al zilei pentru a admira Focul Viu de la Andreiaşu de Jos este noaptea, când se disting cel mai bine culorile.

             Înălţimea flăcărilor variază de la câţiva centimetri pănă la 2 metri şi au un diametru la baza de circa 20-30 de centimetri. Specialiştii spun că cele mai înalte flăcari se formează în zonele cu microforme cu aspect alveolar. Debitul anual de gaze emanate în rezervaţia Focul Viu de la Andreiaşu de Jos este de 50 de tone de metan pe an.

Numai prin 6 dintre orificiile analizate s-a stabilit că sunt emanate anual aproximativ 24 de tone de gaz metan. Pe lănga metan, din sol mai ies şi alte gaze precum dioxidul de carbon, azotul şi heliul.

Pe dealurile Milcovului urmează să descoperi un spectacol extraordinar al naturii, unic în Europa, unde  pământul arde mocnit de mii de ani şi seară de seară flăcările dau locului un aer mistic, absolut fantastic.

 Atractivă este şi ospitalitatea localnicilor, la care găseşti mereu produse proaspete, specifice zonei. Tot de la ei poţi afla diverse povestioare, legende, tradiţii legate de focurile vii. Se ştie că “focul viu” conţine o bogată simbolistică religioasă, fiind recunoscut ca protector al animalelor. În egală măsură “focurile vii” pot fi interpretate drept un semn rău, ele avertizează localnicii în caz de seism, flăcările mari anunţă cutremur.

 Focul Viu de la Andreiaşu de Jos întăreşte aceste afirmaţii, prin oferirea unui spectacol inedit, cu flăcări atât de “vii”, de jucăuşe şi colorate, încât dă impresia unui colţ de pământ domnit de Zeii Olimpici.

Remarcabil este faptul că Focul Viu de la Andreiaşu de Jos este cel mai extins câmp de “focuri vii” din Romania, atât ca suprafaţă (400 m2), cât şi ca debit de metan (50 tone/an). Există însă şi un semnal de alarmă, alunecările de teren cauzate de ploile puternice pun în pericol acest fenomen geologic.

Zona are un extraordinar potenţial turistic, de care ar trebui să profităm din plin: aer curat, linişte, peisaje superbe, pământ în flăcări, legende şi ospitalitatea specifică românilor.                                                                                             Andra Fornea