Realitatea Virtuală – Augmentată este produsă printr-o combinație de tehnologii care sunt utilizate pentru a vizualiza și a oferi interacțiunea cu un mediu virtual. Aceste medii deseori prezintă un spațiu tridimensional care poate fi realist sau imaginar, macroscopic sau microscopic și bazat pe legi fizice realiste dinamice sau pe dinamică imaginară. Multitudinea de scenarii pe care VR/AR le poate folosi pentru a le descrie face ca acestea să fie în mare măsură aplicabile în multe domenii ale educației.

O caracteristică cheie a VR este că permite interacțiunea multi-senzorială cu spațiul vizualizat. Aici ne uităm la modul în care această combinație de vizualizare multi-senzorială și interactivitate fac VR/AR ideala pentru o învățare eficientă și încearcă să explice această eficacitate în ceea ce privește avantajele  oferite de învățarea activă din experiențe.

 Realitatea Augmentată se poate utiliza pentru a promova produsele prin intermediul aplicaţiilor interactive, pentru publicitatea outdoor, pentru activităţi complexe, cum ar fi asamblare, întreţinere, intervenţii chirurgicale (poate fi simplificată prin introducerea de informaţii suplimentare în câmpul de vedere). De asemenea, etichetele pot fi afişate pe componentele unui sistem pentru a clarifica instrucţiunile de utilizare, pentru un mecanic care efectuează întreţinerea sistemului etc.

Realitatea augmentată poate ajuta la crearea de artă, cum ar fi pictura, desenul şi modelarea. Este tehnologia de ultimă oră care a ajutat persoanele cu handicap să-şi continue pasiunea lor.

Cu această tehnologie utilizatorii pot reconstrui ruine, clădiri, sau chiar peisaje.

Poate fi folosită în concerte şi spectacole de teatru, atracţii de parcuri tematice, jocuri, cărţi, magazine, comerț și multe alte domenii.

Cercetarea în acest sens a arătat multe avantajele ale AR-ului în educație și au indicat un potențial semnificativ de integrare VR/AR în predare și învățare, în special pentru subiecții care au nevoie de vizualizări abstractizate. De exemplu, VR/AR-ul ar putea sprijini interacțiunea fără întreruperi între mediile reale și virtuale și ar facilita utilizarea unei metafore de interfață tangibilă pentru manipularea obiectului.

În plus, permite sporirea recuzităților fizice cu adnotări virtuale și ilustrații care ar putea spori înțelegerea studenților în clasă. Deasemenea, VR/AR-ul oferă o nouă modalitate de a manipula și interacționa cu conceptele abstracte în realitate lume care ar putea deschide un orizont cu totul nou în învățarea multor subiecte.

Realitatea virtuală permite deschiderea unor noi orizonturi de cunoaștere atât de necesare in lumea in continua schimbare in care trăim. Astăzi mai mult ca niciodată avem nevoie să investim in cunoaștere și in exploatarea diverselor ramuri ale tehnologiei care ne pot imbunătăți viața.                                                                                                          Andra Fornea