Încă de la origini, omul a fost într-o luptă continuă pentru supraviețuire. Toți căutăm fericirea, ne dorim o viață mai bună, stabilitate și securitate. Pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi există și soluții. Cea mai întâlnită este asigurarea.

Asigurarea nu este ceva nou. Una dintre cele mai vechi asigurări datează de acum 4.000 de ani, în vechea Asirie. Era pentru a proteja un templu și a fost impusă de către preoți. Era obligatorie pentru toți credincioșii.


Elena Gadina, consultant domeniu asigurări, Almería


Foarte răspândită în jurul anului 2.250 ÎC, era o practică prin care, în urma unui acord, ajungeai să faci parte dintr-un grup care, printr-un  sistem similar celui al ajutorului reciproc, acoperea orice pierderi, de la o navă la un animal mort. Se prevedea inclusiv o compensație pentru soție în cazul în care soțul murea. A fost inclusă  în Codul lui Hammurabi, rege al Babiloniei (1955 -1912 ĪC).

În Evul Mediu, comerțul a cunoscut diverse forme de asigurare, membrii unei asociații cotizau pentru a-l ajuta pe acel asociat care avea nevoie. Se puteau folosi acei bani și pentru a asigura serviciile funerare pentru membrii lor. Tot în acea epocă acest ajutor a luat o formă mai apropiată celei cunoscute astăzi. Asociații de bresle profesionale aveau prevăzută o cotă pentru a crea un fond de protecție care să acopere pierderile în cazul în care apăreau situații neprevăzute: incendiu, moarte sau boală. Au fost primele forme de asigurare în care se ținea cont ca despăgubirea în urma unei daune să fie proporțională cu condițiile lichidității fondului și al riscului asumat pentru ca fondul să nu ajungă în insolvență  sau vreun alt membru să rămână neprotejat.

În secolul XVIII deja erau răspândite asigurările în domeniul maritime, cele de incendiu și cele de viață.

Astăzi este de neconceput să nu ai o asigurare fie ea de mașină, de casă, de sănătate sau de viață.

Ce este, de fapt, o asigurare? Este un ajutor pentru a face față unei situații neprevăzute care ne poate provoca pierderi. Fără ea ar fi greu sau chiar imposibil să ne continuăm viața de zi cu zi.

Îmi vin în minte multe exemple: un accident, o boală, un incendiu, o inundație. În  toate aceste cazuri și în multe altele asigurarea este cea care se ocupă de tot ceea ce este necesar pentru a ne recupera atât fizic cât și material. Iar astăzi există o mulțime de tipuri de asigurări care pot să dea răspuns la situații din ce in ce mai complexe așa cum este și viața noastră. Asigurări specifice pentru diverse profesii, în unele cazuri obligatorii prin lege, altele care marchează schimbări în modul nostru de viață și folosirea pe scară largă a noilor tehnologii digitale ceea ce a dus spre exemplu la o asigurare pentru telefoane și calculatoare sau pentru protecție în cazul folosirii spațiului on-line.

Există multe forme de asigurare, multe companii și multe soluții, depinde doar de noi ce ne dorim, ce avem nevoie și cum alegem pe cea sau pe cele care ne pot aduce cele mai multe beneficii.