28 februarie – Ziua Comunității Autonome ANDALUCÍA

În sudul Spaniei, „verde, alb și verde” strălucește Andaluzia, cea mai populată comunitate autonomă din Spania, a doua ca mărime după Castilia și Leon și în care trăiesc peste 8,5 milioane de persoane. Are opt provincii și un bogat patrimoniu natural, istoric și cultural, bine cunoscut de toată lumea. Un teritoriu atât de întins și de variat, cu o diversitate de peisaje și de climă ca o comoară, care o fac o destinație ideală de vizitat în orice moment al anului. O zi specială pentru a face acest lucru este 28 februarie când regiunea sărbătorește Ziua Andaluziei.

Andaluzia este rezultatul trecerii unor popoare precum ibericii, celții, fenicienii, cartaginezii, romanii și musulmanii, care și-au lăsat moștenirea în țara noastră timp de secole. Abia în secolul al XIII-lea a fost încorporat în limba spaniolă toponimul Andaluzia, o traducere a denumirii arabe a teritoriilor din al-Andalus.

Articolul 2 din Constituția spaniolă recunoaște și garantează dreptul la autonomie al naționalităților și regiunilor spaniole. Pe baza acestui fapt, la 28 februarie 1980, a fost organizat un referendum prin care Andaluzia a fost constituită ca o comunitate autonomă, cu puteri depline și guvern propriu. Iar în 1981 a fost aprobat Statutul de Autonomie, cea mai importantă lege pentru andaluzi după Constituție, acordând Andaluziei statutul de naționalitate istorică.

În aprilie 1983, Parlamentul Andaluz l-a recunoscut pe Blas Infante drept Părintele Patriei Andaluze.

Inspirat de culorile peisajelor andaluze, „blanquiverde” a fost aprobat în 1918 de către Adunarea din Ronda. Acesta include stema, a cărei legendă este „Andaluzia pentru ea însăși, pentru Spania și pentru umanitate” și este compusă din figura lui Hercule ținând doi lei între coloane.

Compus de José del Castillo Díaz și cu versuri de Blas Infante, este inspirat de Santo Dios, un cântec religios popular pe care țăranii și muncitorii din unele regiuni andaluze îl cântau în timpul recoltei.

www.juntadeandalucia.es