Personalități românești

Ecaterina TEODOROIU (15 ianuarie 1894 – 3 septembrie 1917) a fost o tânără care a luptat și a murit în Primul Război Mondial și este considerată o eroină în România. Astăzi se împlinesc 105 ani de la moartea sa, la doar 23 de ani.

S-a născut în satul Vădeni, în regiunea istorică Olteniei, într-o familie de fermieri. Avea cinci frați și două surori. Era o elevă foarte aplicată și, înainte de a intra într-un liceu bucureștean pentru a deveni profesoară, era elevă a Școlii Germane din orașul Târgu Jiu. A urmat și cursurile unei școli de asistente medicale și a fost membră a unei organizații d și tineri numiți „Cercetaşii României” („Cercetaşii români”) când Regatul României a intrat în Primul Război Mondial de partea Aliaţilor, în 1916.

Mulți tineri s-au înrolat apoi ca voluntari pentru a apăra idealurile generației lor. Ecaterina a ales varianta mai grea: a cerut să fie destinată pe frontul războiului. S-a spus că moartea unuia dintre frații săi în toamna anului 1916 l-a determinat să ia o decizie atât de radicală. Entuziasmul ei a fost totuși o excepție pentru o femeie din acea vreme.

Inițial a lucrat ca asistentă medicală din prima linie, dar ulterior a decis să se prezinte ca soldat. Armata română era printre puținele care permiteau intrarea femeilor atunci. Totuși, a fost o decizie neobișnuită pentru o femeie a vremii. Cu sprijinul hotărât al Familiei Regale Române, acesta avea să înceapă în curând să fie văzut ca un simbol și un soldat.

Din octombrie 1916 a luat parte la luptă. A fost rănită de două ori, a doua oară destul de grav. A fost internată la spitalul Craiova, apoi la București și la spitalul Iaşi. La Iaşi a fost vizitată de Regina Maria şi din acest motiv numele ei a devenit cunoscut ca fiind cel al unei persoane foarte speciale. Regina Maria a fost cea care a adus pe patul de moarte decorația oferită de regele Fernando pentru faptele sale de vitejie din toamna și iarna anului 1916 și 1917.

Pe 3 septembrie 1917 liniile române au fost atacate de o divizie germană de infanterie. În timp ce își conducea plutonul pe contraatac, Teodoroiu a fost lovit de o mitralieră în piept (conform unor versiuni), sau în cap (conform altor versiuni). Potrivit colonelului Constantin Pomponiu, ofițerul comandant al Regimentului 43/59, ultimele sale cuvinte înainte de a muri au fost: „Du-te, oameni buni, nu renunța, sunt încă cu tine! „. Generalul francez Henri Berthelot a numit-o chiar „Ioana Arcului României” pentru curajul său excepțional, patriotism și sacrificiul de sine.

Între 1917-1918, Ecaterina Teodoroiu a devenit legendă. Cei care i-au fost alături și au luptat în aceleași unități au vorbit despre comportamentul său, curajul și eroismul său. Faptul că o femeie s-a implicat în luptă a fost un simbol. Regele Fernando, Regina Maria, istoricul Nicolae Iorga, mareșalul Alexandru Averescu, precum și toți cei care au avut un rol în regia României, au evidențiat personalitatea Ecaterinei Teodoroiu. Pentru vitejia sa, i s-a acordat „Medalia Cercetaș” a Virtuții, Medalia Virtuții Militare, clasa a II-a, Medalia Virtuții Militare, clasa I și a fost numit sublocotenent onorific.

Îngropate iniţial lângă front, la Fitioneşti, rămăşiţele sale au fost îngropate din nou în iunie 1921 într-o criptă din centrul oraşului Târgu Jiu. Mormântul ei include un monument ridicat în cinstea ei în 1936.

În 2021, Banca Națională a României a lansat pentru prima dată o bancnotă cu imaginea unei femei: Ecaterina Teodoroiu, primul ofițer al Armatei. „În primul rând, a fost prima femeie ofițer al Armatei României. Asta (… ), ajută la consolidarea egalității de gen și a rolului conducător al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, a explicat guvernatorul Băncii Naționale a României.

#icrmadrid#ICR#InstitutulCulturalRoman#PersonalidadesRumanas#EcaterinaTeodoroiu

Instituto Cultural Rumano Madrid/Institutul Cultural Român de la Madrid