
Ziua Limbii Române – 31 august 2022 – „Sărbătorim impreună !”
„ROMÂNI IN ANDALUCÍA” – Păstrători ai culturii românești dincolo de granițele țării.
„Limba noastră-i limbă sfântă, / Limba vechilor cazanii, / Care-o plâng şi care-o cântă / Pe la vatra lor ţăranii.” – ALEXE MATEEVICI
„Limba este însăşi floarea sufletului etnic al românimii.” – MIHAI EMINESCU
O intâlnire interactivă de Ziua Limbii Române cu cu doi reputați oameni de cultură și scriitori, membrii ai Uniunii Scriitorilor din România: Vasile Muste și Nicolae Coande
La 31 august în România, Republica Moldova şi în toate comunităţile româneşti din lume este sărbătorită Ziua Limbii Române. Data de 31 august are o deosebită semnificaţie pentru toţi românii de pretudindeni.
Limba este un element cheie în păstrarea identităţii culturale ce reprezintă un drept incontestabil. Problema păstrării identităţii culturale, lingvistice în limba maternă este un subiect atent observat la nivel internaţional.
Un rol important în păstrarea identităţii culturale le au scriitorii și artiștii care prin operele lor reușesc să consolideze identitatea comunităţilor româneşti din afara graniţelor, prin perpetuarea și cunoaşterea limbii materne.
Vă așteptăm la serile și evenimentele culturale din cadrul Centro Cultural La Tierra Tracia!
„Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“, un proiect inițiat de Asociación Socio-Cultural Romanati.
„Lee y piensa en rumano, vive y siente Rumania” – „Noche Temática Intercultural”, un proyecto iniciado por la Asociación Socio Cultural Romanati
#DepartamentulPentruRomâniiDePretutindeni
#DRPRomania
https://www.facebook.com/drpromania
#DRPRomânia

Vasile Muste, autor a 22 de cărți, poet, eseist, jurnalist, membru al Uniunii Scriitorilor din România
Născut în orașul Coruieni, Maramureș, Vasile Muste s-a stabilit la Sighetu Marmației, unde a fost director al Casei Municipale de Cultură, a fost și șef de secție la Centrul Cultural Sighetu Marmației. S-a evidențiat în mod deosebit prin calitatea de organizator al Festivalului Internațional de Poezie din localitate. A fost corespondent la RADIO CLUJ și Studiourile GALAXIA; redactor al revistei literare LITERA NORDULUI, al ziarului CLIPA, al revistei NORD MAGAZIN, redactor-șef al publicațiilor TISA, etc. De asemenea, a fost redactor-şef al revistei Marmaţia literară. A debutat literar în 1975, în emisiunea „Valul pentru minte, inimă și literatură” de la Radio Cluj. A fost distins cu numeroase premii naţionale la festivaluri din: Sebeş-Alba; Bistrița, Satu Mare, Botoșani Constanța, Brăila, Teleorman, București, Slatina, Oravița, Sighetu Marmației. A reprezentat România la FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE POEZIE de la Olomouc, Cehia, 2003, (Poezie fără frontiere). A publicat grupaje de poezie în: România literară, Steaua, Tribuna, Astra, Ateneu, Orizont, Archeus, Hyperion, Cronica, Nord Literar, Art Panorama, Contemporanul, Amurg sentimental, Arcadia, Convorbiri Literare, Transilvania, Litera Nordului, Familia, Liternet, Poezie, Mișcare literară, Flor Latina (Serbia), Balada (Germania), Literatură Und Kritik (Austria), etc. Poeziile sale au fost publicate în mai multe antologii din România și din alte țări. Selecții din poezia sa au fost traduse în engleză, germană, ucraineană, maghiară, cehă, italiană, slovacă, albaneză și franceză.
Nicolae Coande s-a născut pe 23 septembrie 1962 la Osica de Sus, în valea Oltețului. Locuieşte în Craiova, unde propune întâlniri cu scriitori, poeţi şi artişti – pentru ca gustul literaturii şi aroma prieteniei să nu piară în oraş.
A publicat zece cărți de poezie și două antologii personale. A debutat cu placheta de poeme În margine (Ramuri, 1995), premiată de Uniunea Scriitorilor din România, după ce în 1988 a primit premiul revistei „Ramuri”, acordat de Marin Sorescu. Pentru aceeași carte a primit în 1995 Premiul Festivalului „Nichita Stănescu”, Turnu Severin (președinte de juriu, Cezar Ivănescu). Cea mai recentă carte de poeme: Nu sunt eu bestia (Casa de Editură Max Blecher, 2022). A publicat opt culegeri de publicistică, eseuri, critică literară. Cea mai recentă carte de critică literară: Manualul vânătorului de poeți, I-II (Ed. Hoffman, 2021). A primit două premii ale Uniunii Scriitorilor din România (1995, 2003). În 2019, Academia Română i-a acordat Premiul „Mihai Eminescu” pentru volumul Plagiator 1962 (Ed. Măiastra, 2017).
Este organizator, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, al „Întâlnirilor SpectActor” (din 2010), al „Adunării Poeților”, Colocviilor Naționale „Ion D. Sîrbu”. Editor fondator al revistei „SpectActor” a Naționalului craiovean (2006-prezent). În noiembrie 2012 a fost invitat de „Goethe Institut” Berlin la reuniunea experților în teatru din sud-estul Europei, pe tema teatrului documentar. A participat la câteva festivaluri internaționale de poezie din Austria, Serbia, România. Poeme traduse în antologii și reviste din Germania, SUA, Belgia, Serbia, Turcia, Albania, Slovacia, Slovenia.
Scriitor în rezidență invitat de fundații germane, austriece, elvețiene: Fundaţia „Heinrich Böll” (Langenbroich, Köln), 2003-2004; Fundaţia „Künstlerdorf Schöppingen” (Münsterland), 2008; „quartier 21”, Viena, 2014-2015; Château de Lavigny, Elveția, 2017.
În septembrie 2022 va fi scriitor în rezidență la Fundación Valparaíso, Mojácar (Almería), Spania.
„Ocupaţi-vă, vorbiţi şi scrieţi, junilor, în limba naţională; ocupaţi-vă a o studia, a o cultiva, […] ocupaţi-vă de dânsa mai nainte de toate şi nu veţi face prin aceasta decât cea mai fundamentală politică, veţi pune fundamentele naţionalităţii.” – ION HELIADE RĂDULESCU
„Limba unui popor este chiar sângele acelui popor.” – GRIGORE VIERU