Românii de pretutindeni sosesc acasă luna aceasta într-un număr foarte mare, motiv pentru care august este denumită „Luna Diasporei”.

Întreaga lună, în diferite județe ale țării, se desfășoară evenimente dedicate acestora, culturale și de consultare, pentru dezbaterea temelor de interes pentru românii ce trăiesc în afara granițelor țării, din diaspora și comunitățile istorice.

###

Aflat în prezidiu la evenimentul de debut a celei de-a VI-a ediții a „Programului Luna Diasporei”, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a salutat inițiativa de organizare a acestui eveniment dedicat românilor din afara granițelor, reiterând disponibilitatea instituției pe care o conduce, în sprijinirea și întărirea legăturii cu românii din diaspora și comunitățile istorice.

🤝 Oficialul român a transmis un călduros bun venit tuturor românilor care sosesc acasă pentru perioada concediilor, reîntregind astfel comunitățile locale, amintindu-le de programele DRP de finanțare nerambursabilă, programul de granturi acordat comunităților românești din Ucraina, programul de tabere „ARC”, precum și alte proiecte.

„… Prin acest sprijin, DRP a facilitat achiziția și donarea de bunuri și materiale diverse de strictă necesitate. Astfel, asociațiile, fundaţiile, unităţile de cult ale românilor din Ucraina au putut să acceseze aceste fonduri puse la dispoziție de către DRP pentru a veni în sprijinul celor ce trăiesc ororile cauzate de situația de la graniță.

Nevoile sunt mari și problemele pe măsură, dar alături de reprezentanții misiunilor diplomatice și consulare ale României în Ucraina, am decis continuarea eforturilor de susținere a elevilor români care sunt înscriși în școlile cu predare în limba română ca limbă maternă sau cu predarea unor materii în limba maternă. În plus, am organizat și vom organiza în continuare achiziții de tablete, pentru a sprijini profesorii de limba română și elevii etnici români din școlile românești din Ucraina.

Ne reunim să facem schimb de bune practici, să ne cunoaștem, să vă înțelegem mai bine dificultățile cu care vă confruntați în afara granițelor și, bineînțeles, să vă oferim sprijin. Suntem în slujba dumneavoastră, a românilor de pretutindeni și doar împreună vom reuși tot ce ne-am propus!”, a transmis secretarul de stat în deschiderea evenimentului desfășurat astăzi la Suceava.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni