„Suntem peste tot, Acasă!” de Ziua Românilor de Pretutindeni

Ziua Românilor de Pretutindeni catalizează reprezentanții Diasporei din Spania în jurul evenimentului „Suntem peste tot, Acasă!”, eveniment ce își propune reunirea unor manifestări cultural-artistice(prezentări de carte, expoziție, lecturi poetice, ateliere pentru cei mici).

Scopul evenimentului, parte a proiectelor socio-culturale „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“ și „Cultura populară și meșteșugurile tradiționale – punți de legătură pentru românii din Andalucia“, inițiate încă din 2018, este și unul pe termen lung, organizatorii dorindu-și o conștientizare a realităților comunității românești din Regatul Spaniei.

Centrul Cultural Tierra Tracia, în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România–UZPR și Casa Regional Castilla la Mancha – Getafe, organizează sâmbătă, 28 mai, intr-un ambient specific românesc la Restaurantului „Acasă” din Alcalá de Henares, evenimentul „Suntem peste tot acasă”.

Evenimentul va consta din prezentarea lucrării „Contagii”( volumul 1) a autoarelor Laura Catalina Dragomir și Nona Oprixor, volum apărut în urmă cu doar câteva zile la editura bucureșteană Xmeditor.

Laura Cătălina Dragomir, scriitoare rezidentă în Ulldecona(Tarragona), editorialistă a publicației „Români în Andalucía”, va prezenta publicului prezent și o parte din munca sa de traducător, anul acesta însemnând pentru conaționala noastră unul al dublei reușite: traducerea din limba română în spaniolă a poetului și actorului basarabean Artiom Oleacu, cu volumul ” Miere pentru toate exponatele”(Editura Tracus Arte) și traducerea unei antologii poetice semnate Javier Claure Covarrubias, ziarist cultural și scriitor bolivian rezident în Suedia, membru al Pen Club Internacional și al Uniunii Naționale a Poeților și Scriitorilor din țara natală dar și al Societății Scriitorilor Suedezi.

Laura Cătălina Dragomir se va transforma și în vocea celor care, sub coordonarea ziaristului și scriitorului  Ciprian Apetrei, au adus împreună mărturii literare ale experienței diasporene, în volumul 2 al Antologiei „Povești călătoare”, eveniment organizat de Consulatul României la Lyon in urmă cu o săptămână.

Poeta Ileana Pascu, într-o schimbare de registru, va fi cea care va aduce publicului, prin lectura creațiilor proprii, confirmarea că există grijă pentru cuvântul scris românește, că, in ciuda dificultăților ușor de intuit, mișcarea literară muncește pentru recunoașterea individualității culturale a comunității noastre și pentru o adaptare fluidă la țara de adopție.

Ilie Lucian Sofrone, mai cunoscut lectorilor vorbitori de limbă spaniolă, este autorul a trei volume de inspirație istorică, cărți care datorită temelor abordate, nu lipsite de polemică, dar și stilului bine definit și documentarii temeinice, se pot transforma în posibile preferințe ale cititorilor români din Spania.

In paralel cu prezentările de carte, publicul va putea vizita, în spațiul ofertant pus la dispoziția organizatorilor, expoziția intitulată „Lanza en Astillero” pe care Casa Regional Castilla la Mancha – Getafe prin președintele Juan Manuel Vela Barrionuevo, un apropiat al comunității românești,  a pus-o la dispoziția Centrului Cultural Tierra Tracia.

Celor mici, membrii colectivului organizator le-au rezervat surpriza de-a se putea relaxa dar și de-a ajunge să cunoască, prin desen și culoare, caracteristicile portului popular românesc.

Desenele folosite sunt creațiile renumitului artist plastic Devis Grebu, cel care, în ciuda faptului că locuiește de foarte mulți ani la Paris, nu și-a uitat țara și o demonstrează prin implicarea de care dă dovadă în proiectele social-culturale.

Duminică, 28 mai, de la ora 19.00, vom fi alături de comunitatea românească din El Ejido, Almería la Centro Cultural Tierra Tracia din Cale Geranio 28 impreună`cu scriitorii Maria Salvan Francisco Javier Romera Romero, iar luni, 30 mai, vom realiza ”Un altfel de interviu” cu Iulian Iuga și Geanina Abul Haija in Valencia.

La mulți ani, Români de Pretutindeni – Suntem peste tot, Acasă!

Centro Cultural Tierra Tracia, Spania