Instituto Cultural Rumano Madrid/Institutul Cultural Român de la Madrid organizează proiecția filmului „Reeducarea de la Pitești. Drama unei generații” pe data de 10 mai, la Universitatea CEU San Pablo din Madrid, la ora 19:00.

Eveniment organizat în colaborare cu Fundația Culturală MEMORIA, filiala Argeș, Universitatea CEU San Pablo din Madrid, Fundația Culturală Ángel Herrera Oria, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Este vorba despre un film de 2 ore ce sintetizează cele 6 episoade ale serialului „Reeducarea de la Pitești. Drama unei generații”, despre fenomenul reeducarilor practicate in România anilor ’50 – ’60, realizat de Lucia Hossu Longin la Televiziunea națională TVR.

Început la Suceava, „Experientul Pitești” este transferat în decembrie 1949 la închisoarea de la Pitești, un spațiu de detenție destinat studenților. Cel care a condus desfășurarea acestui experiment sinistru este Eugen Țurcanu, fost student la Iași, fost legionar, membru PMR la data arestării. Țurcanu a fost ales să pună în practică metodele de tortură în vederea demascării. Inițiatorul acestui experiment este Alexandru Nicolschi, șeful Securității. Pe lângă bătăile înfiorătoare administrate regulat, deținuții au fost siliți să se tortureze reciproc, cu scopul de a distruge orice convingere, orice loialitate de dinaintea încarcerării. Grupele de bătăuși conduse de Țurcanu i-au forțat să participe la sesiuni de instruire politică, de obicei acompaniate de abuzuri fizice și îndemnuri la demascare pentru diferite abateri, unele reale, dar marea majoritate inventate. Obiectivul lor era ca victima să cedeze psihic, transformându-se într-un supus total, dedicat regimului.

Filmul va fi prezentat de Prof.univ.dr. Ilie POPA, președintele Filialei Argeș a Fundației Culturale MEMORIA, iar despre „Experimentul Pitești” vor vorbi istoricul José Luis Orella, Profesor titular de Istorie Contemporană la Universitatea CEU San Pablo, Doctor în Istorie Contemporană și în Drept Public și Fernando Lostao, director al Fundației Culturale Ángel Herrera Oria.

Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España

Instituto Cultural Rumano Madrid/Institutul Cultural Român de la Madrid