Astăzi, 8 aprilie, celebrăm Ziua Internaţională a Romilor.

🔵 Ziua Internațională a Romilor reprezintă o ocazie de a reflecta asupra persistenței, la nivel mondial, a atitudinilor rasiste și discriminatorii, a stereotipiilor, a discursului de ură și instigării la acte ostile ori la violențe motivate etnic, care afectează disproporționat comunitatea romă. România a făcut pași importanți pentru condamnarea și eliminarea tuturor formelor de discriminare îndreptate împotriva romilor, inclusiv prin adoptarea unei legislații cuprinzătoare în domeniu.

🟢 Cu acest prilej, Ministerul Afacerilor Externe reafirmă valoarea diversității etnice și pluralismului cultural și lingvistic pentru societățile democratice contemporane. Recunoașterea și promovarea aportului comunității rome la definirea identității europene este esențială pentru atingerea dezideratului de incluziune autentică si comprehensivă a acesteia.

🔴 MAE va continua să susțină eforturile celorlalte autorități guvernamentale și ale societății civile din țara noastră în sprijinul integrării sociale a cetățenilor români de etnie romă și pentru accesul acestora la oportunități egale și participare echitabilă în toate domeniile vieții publice. Diplomația română va apăra, ca și până în prezent, drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor români, indiferent de etnia sau de alte caracteristici socio-culturale ale acestora, astfel încât să fie asigurat tratamentul lor egal, demn și nediscriminatoriu.

În contextul războiului din Ucraina și al milioanelor de persoane care părăsesc țara în căutarea siguranței, MAE reamintește obligația acordării protecției cuvenite tuturor refugiaților, indiferent de etnia acestora, în conformitate cu prevederile dreptului internațional umanitar.

Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España