Cu Geanina Abul Haija (Asociația Iordaniano-Română Pentru Cultură-AIRC, Iordania)

„Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește” și  „Cultura populară și meșteșugurile tradiționale – punți de legătură pentru românii din Andalucia“ sunt un concept cultural cu un mesaj puternic, concentrat pe necesitatea de comunicare, cooperare și susținere interumană. Ideea pornește de la simboluri foarte puternice, emoționante și foarte cunoscute din toate zonele culturale (istorie, literatură, muzică, arte plastice etc.) și presupune colaborarea în spațiul virtual a unor artiști sau oameni de cultură români din țară și rezidenți în țările europene afectate de pandemia COVID-19 (Spania, Italia, Franța, Belgia, Marea Britanie).

Fiecare seara si eveniment online se va desfășura pe o perioda de 45-90 minute.

* Seară de teatru atelier pentru copii

Cu ajutorul unei platforme virtuale, copii și actorii interacționează într-un mediu creativ, plin de imaginație. Un dialog înspirat din lumea poveștilor ajută copiii să pășească de mână cu actori consacrați într-un spațiu mirific, atemporal, al simbolurilor și miturilor.

Lumea poveștior și teatrul fascinează și încântă. Copii români aflați în străinătate suferă de un deficit al spațiilor unde se pot exprima în limba maternă. Seara de teatru prin natura acesteia îi va ajta să uite de inhibiții și să dialogheze, îi va ajuta să se simtă integrați și parte a culturii românești, servind astfel de punte emoționlă între comunitatea din care fac parte și țara mamă.

* Seară atelier  pentru copii – Construiește din ce vezi un instrument muzical

Muzica este limbajul universal care unește cele mai diferite persoane în același trăiri și emoții. Adeseori ne imaginăm că pentru a compune sau a cânta sunt necesare talente și resurse deosebite. Cu toate acestea  multe din materialele și obiectele la indemână se pot transorma în instrumente adhoc, cu un pic de ingeniozitate și cunoastere.

Atelierul se adresează adulților și copiilor, se desfășoară online și are ca scop șă elimine prejudecăți legate de desfășurarea actului creativ, fiind un potențial canalizator a unor talente nedescoperite. Momente relaxante, amabile, amuzante vor permite participanților să se simtă mai aproape unii de alții și de identitatea culturală romănească.

* Seară de bucătărie românească – Online

 În tradiția românescă o mare importanță o are gătitul. Ne propunem să reînviem arta gătitului tradițional care să devină promotoare şi creatoare a artei culinare rurale tradiţionale. Ne propunem să înregistrăm patrimoniul culinar din diferite zone importante ale României, să prezentăm mâncăruri tradiționale specifice din Transilvania, Oltenia, Moldova să ne aducem aminte de mâncărurile făcute de către bunicii noștri, să gustăm la propriu o bucată din România. Seara își propune să aducă în casele românilor care trăiesc în afara granițelor gustul de acasă, amintirile frumoase și să le recreem împreună din nou prin intermediul masterchef-ului nostru. Mai mult ne propunem să creem o aplicație prin care să punem la dispoziția tuturor, rețetele gătite în timpul emisiunii și o multitudine de rețete tradiționale. De altfel cei care ne urmăresc pot interacționa cu mastercheful nostru și pot pune întrebări.

* Seară de meșteșuguri tradiționale online

 Ducem povestea României mai departe și învățăm despre tradițiile și meștesugurile țării noastre.
 Seara despre mesteșuguri artizanale îți deschide o filă de istorie practică, te conectează cu strămoșii tăi, în felul acesta afli povestea obiceiurilor neamului românesc.
 Aceasta contribuie la prezervarea, promovarea și dezvoltarea meșteșugurilor tradiționale românești (broderie, cusături tradiționale, cămăși populare, mărțișoare etc).