Te-ai întrebat vreodată cine te  vede ca mentor, ca inspirație  sau ca model  în viața lor. Acest lucru este dificil de conștientizat la început, deoarece oamenii rareori se văd pe ei înșiși ca având un impact semnificativ asupra celorlalți. Întreabă-te câți oameni din viața ta vor să te ajute?  Câți oameni ai ajutat tu anul acesta? Dacă răspunsul la ambele întrebări este „foarte puțini”, poți spune că traiești o viață confortabilă, dar fără să îți dorești să dezvolți relații autentice și valoroase cu cei din jur. Pentru  a avea un impact pozitiv asupra oamenilor și să faci asta la modul conștient, trebuie să dezvolți atitudinea „inimii de slujitor”. Trebuie să te întrebi cum poți ajuta alți oameni, prin ceea ce faci. Acest lucru necesită o constientizare a valorilor personale.  Când te comporți cu și din  inima unui slujitor și îi ajuți pe ceilalți să aibă succes, acest drum te ajută să-ți atingi propriul succesul. La modul figurativ, oamenii au scris pe funte “Îmi doresc  să mă simt apreciat”, iar tu, în calitate de lider cu inima de slujitor, trebuie să te întrebi cum  poți ajuta  oamenii să devină mai eficienți, să se simtă importanți și apreciați. Trebuie să îți dezvolți obiceiul de a-ți face clienții, angajații și furnizorii să înțeleagă că ai interesele lor în inimă și că angajamentul tău față de ei este necondiționat. Este important ca ei să simtă ca relația de colaborare se bazează pe susținere reciprocă.

Toți aspirăm să ne atingem visurile și obiectivele. Liderul empatic  îi inspiră  și ajută pe ceilalți pentru a reuși la nivel personal. Când oamenii își dau seama că își pot atinge obiectivele personale prin intermediul organizației în care lucrează, rezultate sunt impresionante.

 Schimbarea atitudinii si de comportament nu este niciodată ușoră!

Puteți a deveni un lider empatic, sunt câțiva pași dovediți pe care trebuie să-i parcurgi:

  • În primul rând, trebuie să-ți analizezi atitudinile actuale și să-ți stabilești obiective specifice de schimbare pentru  a  putea dobândi atitudinele necesare care să te ajute să te comporți corect și potrivit, în raport cu persoanele din jurul tău. Oamenii cu o puternică conștiința de sine își  înțeleg emoțiile, sunt conștienți de punctele lor forte,  de limitări și valori personale, la un nivel profund.Sunt sinceri cu ei înșiși și știu unde și ce își doresc să ajungă în viață .În plus știu și motivele pentru care au ales să facă ceea ce fac.
  • În al doilea rând, pentru a face schimbări personale trebuie să pui în practică, în mod repetat, acțiuni și idei noi, care să te ajute să dezvolți abilități noi. Așadar, pentru a avea mai mult succes, trebuie să dobândești abilități și atitudini noi, care îți vor spori succesul. Angajamentul față de ceea ce ți-ai propus să faci și să obții este esențial deoarece te ajută să rămâi focusat și să faci progrese către îndeplinirea obiectivelor tale.
  • În al treilea rând, este important să ai alături oamenii potriviți, fie că este vorba despre un profesor, coache sau un mentor. În momentele în care devii nesigur, un prieten, un coleg sau un mentor de încredere poate să-ți ofere o perspectivă imparțială.Este greu să depășești obstacolele și perioadele dificile, de unul singur.

Liderul eficient și empatic dezvoltă o organizație în care oamenii sunt implicați  și motivați să acționeze și să îndeplinească obiectivele companiei. Trebuie totuși reținut că un  lider nu sacrifică performanța oamenilor și înțelege că dezvoltarea continuă a  membrilor echipei contribuie la creșterea performanței generale, la nivel de companie.

Obținerea succesului personal  prin susținerea altor persoane înseamnă până la urmă să te descoperi pe tine însuți și să-ți exprimi calitățile fără să te limitezi.  William Shakespeare a spus: „Cu cât ofer mai mult, cu atât am mai mult”. Și să îl citez și pe Ralph Waldo Emerson, „Un om  nu-l poate ajuta pe altul fără să se ajute pe el și mai mult”. Pentru a deveni un lider empatic cu inimă de slujitor și a avea un succes durabil, trebuie să devii o persoană semnificativă, care oferă valoare celor din jur într-un mod natural și fară efort. În acest fel vei avea un impact memorabil și pozitiv asupra vieții altora.

Tu ești conștient de impactul pe care il ai asupra oamenilor din jur?

Camelia Potarniche-Partener LMI România

www.linkedin.com/in/antreprenorulcreativ