Decesele premature cauzate de poluarea aerului cu particule fine se ridică la 307.000 pe an, anunță Agenția Europeană de Mediu.

Dacă membrii UE ar urma cele mai recente recomandări privind calitatea aerului de la Organizația Mondială a Sănătății, numărul de decese înregistrate în 2019 ar putea fi redus la jumătate. Decesele legate de particulele fine – cu un diametru sub 2,5 micrometri – au fost estimate la 346.000 pentru 2018. La începutul anilor 1990, particulele fine, care pătrund adânc în plămâni, au dus la aproape un milion de decese premature în cele 27 de state membre ale UE, arată un raport al Agenției. Această cifră afost semnificativ redusă, la 450.000, până în 2005, dar dea tunci, scăderea s-a atenuat.

Poluarea aerului rămâne cea mai mare amenințare pentru mediu pentru sănătatea umană din Europa, concluzionează agenția. Bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale cauzează cele mai multe decese premature puse pe seama poluării aerului, urmate de afecțiuni pulmonare, inclusiv cancer. La copii, poluarea atmosferică poate dăuna dezvoltării plămânilor, poate provoca infecții respiratorii și agravează astmul.

Agenția avertizează că majoritatea țărilor UE se situează în continuare peste limitele recomandate de poluare, fie linii directoare europene sau ținte ale OMS. Potrivit organismului de sănătate al ONU, poluarea aerului provoacă șapte milioane de decese premature anual pe tot globul, similar cu fumatul și alimentația necorespunzătoare. (R.I.)

uzp.org.ro