„Serile Acasă la Ambasadă” – Lansarea cărții Povești călătoare a scriitorului și jurnalistului Ciprian Apetrei

Vineri 5 noiembrie 2021, la ora 18.00, la sediul Ambasadei României la Madrid, se reia seria de evenimente culturale sub genericul Serile Acasă, cu lansarea cărții Povești călătoare (apărută la editura Minela), a scriitorului și jurnalistului Ciprian Apetrei.

Evenimentul va fi moderat de jurnalistul și artistul fotograf Constantin Pletosu. Povești călătoare este o culegere de texte scrise de români din lumea largă, care vorbesc despre identitatea celui plecat de acasă, pornind de la întrebarea De unde sunteți dumneavoastră? – de care nu scapă niciun român plecat în străinătate.

Volumul adună 43 de povestiri din 18 țări diferite, inclusiv patru din Spania (două din Insulele Canare), dar și povestea unei întoarceri din Madrid, după 20 de ani, într-un sat din Bistrița.

„Această carte este despre oamenii care, la un moment dat, și-au pus granița-n raniță, după versul superb al Adei Milea, și, într-un fel sau altul, au emigrat. Sau doar au călătorit prin lume. „Eu mi-aș băga granița-n raniță/ țara în raniță/și gata”. Despre infinitul de nuanțe personale ale acestui „și gata” este vorba.

Despre un vitraliu atât de divers colorat de personalități și circumstanțe, prin care intrând, lumina realității exilului ne oferă un spectacol impresionant. Despre oameni sfâșiați sufletește pentru că au două „acasă” ca și cum ar avea două inimi” (fragment postfață Vitraliul, de Christian Crăciun).

Ciprian Apetrei este profesor de filosofie, scriitor și jurnalist, stabilit în Bretania, Franța. Colaborează cu mai multe publicații din România. Este fondator al platformelor independente de jurnalism Marginalia și RoZoom Press.

Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España