Există această condiționare care ne influențeză modul cum privim viața  și felul în care luăm decizii – și anume condiționarea  propriilor experiențe. Pentru că nu suntem născuți cu o cunoaștere a lumii, este firesc ca în procesul de învățare să facem greșeli și să experimentăm eșecuri. Învățarea are loc încercând, eșuând, ajustând și apoi încercând din nou. Dacă ne gândim cum am invățat să mergem și să vorbim când am fost copii, ne dăm seama ca acesta este modul natural de a învăța despre noi, despre abilitățile noastre și despre cine putem deveni.

Frica de eșec, nu greșelile, omoară cele mai multe idei și posibilități. Aproape jumătate dintre oamenii care spun că văd oportunități de a începe un business se opresc în loc din cauza fricii de eșec.  Studiile spun că în multe țări din Europa – frica de eșec poate fi considerată ca fiind o trăsătură culturală, nu o slăbiciune individuală. Oamenii nu sunt prea înțelegători cu cei care încearcă și nu reușeșc. Există cercetări care arată că o surprinzătoare majoritate afirmă că ar avea probleme în a colabora cu cineva care a eșuat. Așadar, nevoia de acceptare socială ne face să simțim că  greșelile și eșecurile sunt  aspecte rușinoase și trebuie evitate cu orice preț.

 Eșecul poate fi zdrobitor, mai ales dacă  în mediul în care am crescut s-a pus accent pe perfecțiune. Un părinte, un profesor sau chiar șeful la primul loc de muncă, care pune un accent extrem pe gravitatea greșelilor poate determina restricționarea dezvoltării unei persoane. Și astfel ajungem să “înghețăm” de frică când facem o greșeală sau când eșuăm într-un proiect. Frica de eșec creează timiditate și provoacă ezitare în a accepta o provocare.

Trebuie să conștientizăm că eșecul în sine nu este important ci atitudinea noastră față de acesta este crucială. Când transformăm fiecare greșeală într-un  obstacol fără soluții,  eșecul devine o certitudine,  însă dacă alegem să privim  greșelile ca pe niște indicatoare pentru a ne ghida în faza de ajustare a procesului  de învățare sau de realizare, atunci  eșecurile ne vor face mai puternici.

Nimănui nu îi place să facă greșeli sau să aibă parte de eșecuri, dar realitatea este că eșecurile  marchează progresul uman. Poți accepta o greșeală ca un eșec sau ca o lecție care te-a ajutat să te dezvolți și să progresezi.Așadar,  pentru a dezvolta o atitudine sănătoasă față de greșeli și eșecuri, alege să le vezi  ca pe niște  oportunități de a te dezvolta și de a dobândi abilități de leadership astfel încât să-ți folosești cât mai mult din potențialul tău.

“Nu lăsa teama de eșec să te oprească,  lumea are nevoie de mărăția ta.”- Emmanuel Apetsi

Camelia Potârniche-Partener Lmi România

www.linkedin.com/in/antreprenorulcreativ