Imigranții care se îmbarcă pe bărci în Africa de Nord și încearcă să ajungă pe coastele andaluze își riscă viața la trecere

Asociația pentru „Drepturile omului” de Andalucía a tras un semnal de alarmă în urmă cu câteva luni, când și-a prezentat raportul privind situația imigrației în cursul anului 2020. Datele au fost devastatoare. Anul trecut, 1.717 persoane și-au pierdut viața încercând să ajungă în Spania și aceasta reprezintă cea mai mare cifră de când există această statistică.

De-a lungul  lui 2020, pandemia de coronavirus a încetinit fluxurile migratorii, potrivit studiului Human Rights. Cu toate acestea, în cele din urmă, criza sanitară a provocat efectul de fugă a mii de tineri din Sahara, Maroc sau Algeria.

Ruta de migrație care leagă Algeria de coastele Almeria, Murcia, Alicante și Insulele Baleare este în prezent cea mai activă, după cea a Insulelor Canare.

Asociația pentru Drepturile Omului a criticat foarte mult politicile Guvernului și ale Uniunii Europene (UE) privind imigrația, cele peste 1.700 de decese din ultimul an fiind rezultatul acestor politici cu măsuri care nu sunt adecvate acestui fenomen.

În același timp, Asociația Profesională a Gărzii Civile (Jucil) a declarat că lipsa trupelor din provincia Almeria a favorizat rețelele mafiote care operează cu traficul ilegal de persoane și au „consolidat” ruta de migrație dintre Africa de Nord și coasta andaluză.

Un documentar dezvăluie granița invizibilă dintre Spania și Maroc trasă în Marea Alboran la paralela 35 50, o măsură care, potrivit creatorilor filmului, a însemnat o reducere drastică a sosirii imigranților, dar și creșterea mortalității prin ocolul pe ruta canariană.

El Mundo