Oamenii de afaceri susțin adesea că una dintre cele mai mari nevoi la locul de munca o constitue oamenii care  pot comunica clar, concis și eficient. Odată ce obiectivele au fost stabilite și planificate, aceste obiective și planuri trebuie comunicate tuturor persoanelor a căror cooperare este necesară. Comunicarea eficientă unește angajații și munca lor cu scopul general și direcția organizatiei. Prin intermendiul comunicării creștem nivelurile de energie, entuziasm și productivitate ale organizației.

Stăpânirea artei de a comunica este un proces complex care necesită timp și efort susținut. Este important să alegem să ne îmbunătățim continuu abilitățile de comunicare, deoarece eficientizarea comunicării ne poate genera rezultate valoroase, atât pe plan profesional cât și personal.

Din punct de vedere tehnic, comunicarea este schimbul de idei dintre oameni cu scopul de a suscita orice fel de acțiune. Aceasta este doar o parte a comunicării, dar nu este tot. Psihologul William James, spunea că cea mai importantă nevoie umană este de a fi înțeles și apreciat. Pentru a satisface această nevoie, bunii comunicatori trebuie să fie capabili să îi înțeleagă pe ceilalți înainte de a încerca să-i  influențeze.

Comunicarea de succes este un process cu două sensuri. Trebuie să-ți expui ideile într-o formă pe care ceilalți să o înțeleagă și trebuie, la rândul tău, să-i asculți pe ceilalți pentru a înțelege cum a fost recepționat mesajul tău. O astfel de înțelegere reciprocă este necesară pentru a îndeplini  scopul oricărei comunicări.

Înțelegerea celorlalți ține de empatie. Empatia reprezintă capacitatea de a privi o situație din punctul altcuiva de vedere și de a înțelege ceea ce simte și crede acea persoană. Înțelegerea sentimentelor și convingerilor altor persoane nu înseamnă că ești forțat să fii de acord sau să accepți punctul lor de vedere. O astfel de înțelegere stă la baza sensibilității față de nevoile celorlalți, a flexibilității în lucru cu aceste nevoi, la corectitudinea și obiectivitatea în a-i ajuta pe ceilalți să-și  îndeplinească obiectivele. Aceasta este esența inteligenței emoționale.

Așa precum oamenii se comportă în moduri diverse și unice, aceștia și comunică în moduri diferite. Ceea ce trebuie reținut este că  stilurile  de comunicare se referă la comportamente și nu la personalitatea oamenilor.

“Oamenii se urăsc pentru că se tem, se tem pentru că nu se cunosc și nu se cunosc pentru că nu comunică”. – Martin Luther King

  • Camelia Potârniche- Partener LMI România

LinkedIn: www.linkedin.com/in/potarniche-camelia-5b249148