
Cercetătorii australieni susțin că un tratament descoperit în veninul unuia dintre cei mai ucigași păianjeni din lume ar putea salva viețile victimelor unui atac de cord.
O echipă de la Universitatea din Queensland a studiat otrava de la păianjenul cu pâlnie din Fraser Island, în estul Australiei. Aceștia spun că veninul conține ceea ce ar putea fi o moleculă sau peptidă care ar putea salva vieți.
Peptida ar putea bloca așa-numitele semnale de moarte trimise celulelor după un atac de cord, atunci când fluxul sanguin către inimă este redus. O reducere a fluxului sanguin blochează oxigenul către mușchii inimii. Acest lucru are ca rezultat trimiterea unui mesaj în organism pentru ca celulele inimii să moară.
Oamenii de știință nu au reușit să dezvolte un medicament care să oprească acest semnal de moarte, chiar și după mulți ani de studiu. Experții australieni au declarat că acesta este unul dintre motivele pentru care bolile de inimă continuă să fie principala cauză de deces din întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății estimează că 17,9 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor de inimă.
Doctorul Sarah Scheuer este cercetător la Institutul de Cercetare Cardiacă Victor Chang. Ea a contribuit la conducerea unui studiu privind veninul de păianjen care a fost publicat recent în revista Circulation.
“Folosim această mică peptidă specială dintr-o mică porțiune din veninul păianjenului cu pâlnie”, a spus ea. “Ceea ce am descoperit este că această peptidă este capabilă să ajute la protejarea inimii în cazul în care există o lipsă de aprovizionare cu sânge sau de flux sanguin”.
Ea a adăugat că descoperirea ar putea ajuta, de asemenea, pacienții cu transplant de inimă.
Cercetătorii australieni cred că molecula din veninul de păianjen blochează capacitatea inimii de a simți acidul după un atac de cord. Acest lucru interferează cu mesajul de moarte.
Oamenii de știință speră ca tratamentul să poată fi folosit în viitor de către lucrătorii de urgență.
Descoperirea se bazează pe o lucrare anterioară care a constatat că o mică proteină din veninul păianjenului cu pâlnie din Fraser Island a îmbunătățit considerabil recuperarea pacienților în urma unui accident vascular cerebral.
Proteina a fost testată în celule cardiace umane. Echipa australiană își propune să înceapă studii de cercetare pe oameni atât pentru accidentul vascular cerebral, cât și pentru bolile de inimă, în termen de doi-trei ani.