
Șomerii trebuie să anunțe Serviciul Public de Ocupare a Forței de Muncă de Stat cu privire la plecarea lor în străinătate și să îndeplinească o serie de condiții pentru a nu pierde indemnizația de șomaj.
Serviciul Public de Ocupare a Forței de Muncă (SEPE) a elaborat o serie de condiții pentru persoanele care beneficiază de ajutor de șomaj contributiv sau de indemnizație de șomaj și care decid să plece în străinătate. Nerespectarea acestor obligații ar putea duce la o sancțiune din partea Ministerului Muncii și Economiei Sociale.
Mulți șomeri decid să plece în străinătate pentru a încerca să găsească un loc de muncă. Ei se gândesc la acest lucru în timp ce primesc o prestație sau o subvenție în țara lor și continuă să caute un loc de muncă pe care nu-l găsesc. Acesta este motivul pentru care din ce în ce mai mulți șomeri decid să părăsească Spania și să își „încerce norocul” în alte țări din Uniunea Europeană.
Serviciul Public de Ocupare a Forței de Muncă (Servicio Público de Empleo) a stabilit reglementări pe care șomerii care decid să plece în străinătate vor trebui să se asigure că le respectă, cu unicul scop de a nu pierde restul indemnizației de șomaj.
Dar care sunt aceste condiții impuse de Serviciul Public de Ocupare?
Deplasarea în străinătate în interes de serviciu pentru o perioadă mai mică de un an.
Acest prim caz apare atunci când un șomer decide să plece în străinătate pentru o perioadă mai mică de un an din unul dintre următoarele motive:
-Să caute un loc de muncă sau să desfășoare o activitate profesională.
-Activități de cooperare internațională.
-Formare profesională.
În acest caz, în care șederea în țara străină este limitată la un an calendaristic, șomerul trebuie să anunțe serviciul public de ocupare a forței de muncă de stat despre plecarea sa și să aștepte aprobarea. În cazul în care șederea durează mai puțin de 12 luni neîntrerupte, plățile de șomaj sunt suspendate și, prin urmare, nu se pierd. Cu toate acestea, dacă șederea durează mai mult de un an, șomerul își pierde dreptul de a primi indemnizații de șomaj.
Călătoria în străinătate nu mai mult de 15 zile
Un alt caz în care o persoană poate să nu piardă indemnizația de șomaj, atâta timp cât notifică SEPE cu privire la plecarea sa. Odată ce SEPE aprobă, șomerul pleacă în străinătate, dar șederea nu depășește 15 zile calendaristice, chiar dacă nu are nicio legătură cu căutarea sau exercitarea unui loc de muncă.
Aceste 15 zile pot fi continue sau nu, întotdeauna în cadrul unui an calendaristic, adică persoana care se prevalează de această regulă și beneficiază de acest beneficiu, va putea să se bucure de 15 zile în străinătate la fiecare 365 de zile. Prin urmare, atâta timp cât nu depășesc cele două săptămâni stabilite de reglementările actuale din motive care nu au legătură cu munca lor, nu își vor pierde beneficiul.
Este important de adăugat că șomerul va continua să primească indemnizații de șomaj atâta timp cât nu depășește cele două săptămâni. De asemenea, aceștia trebuie să se prezinte la biroul SEPE în prima zi lucrătoare după ce s-au întors în țară pentru a continua să primească prestația.
Mutarea în străinătate din alte motive de la 15 la 90 de zile
Dacă, pe de altă parte, șederea în străinătate este mai lungă de 15 zile, dar cu o limită de 90 de zile (aproximativ trei luni). Persoana care trebuie să rămână în străinătate pentru această perioadă trebuie, de asemenea, să notifice Serviciul Public de Ocupare a Forței de Muncă cu privire la noul său sejur, indiferent de motivul care a determinat-o să rămână în străinătate pentru această perioadă de timp.
Odată permisul acordat de către SEPE, se suspendă prestația contributivă de șomaj, ceea ce înseamnă că aceasta nu se va pierde, iar utilizatorul o va putea relua la întoarcerea în Spania.
Ce se întâmplă dacă SEPE nu este notificat?
Neinformarea prealabilă a SEPE cu privire la faptul că plecați în străinătate pentru o perioadă de timp, indiferent dacă este vorba de căutarea unui loc de muncă, de desfășurarea unei activități de angajare sau de orice altă acțiune, poate constitui o încălcare a condițiilor. În acest caz, Institut Național de Ocupare a Forței de Muncă (INEM) va impune o procedură de sancționare care va elimina dreptul la prestații de șomaj odată ce contravenientul se întoarce în Spania.
A consemnat, Cristian Segărceanu