A consemnat, Lavinia Bejinaru

În 2020, diplomele universitare au încetat să mai fie cele mai căutate în ofertele de locuri de muncă publicate de companiile spaniole și, pentru prima dată, au fost depășite de diplomele de formare profesională, atingând procente de 33,7% și, respectiv, 40,1%.


În luna iulie a acestui an, firma de consultanță independentă Strategik B&M Consulting a realizat un clasament al „celor mai bune centre de formare profesională din Spania”, cu o analiză a principalilor 10 operatori privați la nivel național (CESUR, Medac, Ilerna, Implica, CES, Océano Atlántico, ICSE, Amusal, Claudio Galeno și CDS).


Formarea profesională, subliniază Strategik B&M Consulting, „prezintă niveluri de flexibilitate și de apropiere față de realitatea muncii în mediul de afaceri care îi permit să conceapă un catalog de specializări apropiate de domeniul de angajare, de nevoile reale ale întreprinderilor și de dezvoltarea profesională a elevilor săi”.
Într-un context în care „schimbările tehnologice avansează cu o viteză amețitoare”, iar „abilitățile și competențele profesioniștilor din întreprinderi se schimbă în același ritm”, aceștia susțin că „pentru moment, formarea profesională este cea care conduce în direcția satisfacerii nevoilor reale ale pieței forței de muncă în materie de competențe și abilități”.

Pe de altă parte, aceștia constată că „într-un număr bun de întreprinderi există un deficit cronic de profesioniști în anumite specialități, în special cele legate de sectorul mecanic, care au fost retrogradate în plan secund, în fața impulsului dat de alte specialități mai tehnologice”.

SURSA: VOZPÓPULI