Organizațiile cheltuie sume enorme de bani pentru a-și învăța angajații despre noi informații și a le îmbunătăți abilitățile prin instruire. Din nefericire, multe organizații neglijează cea mai importantă arie a dezvoltării personale – obiectivele, atitudinile și factorii motivaționali ai membrilor echipei.

Oamenii pot avea acces la un volum nelimitat de informații, pot primi instruire în toate ariile imaginabile, dar dacă obiectivele nu sunt specifice si corect stabilite, dacă atitudinea lor este negativă sau neproductivă sau dacă motivația lor lipsește, imensa investiție de timp, energie și bani nu va ajuta la nimic.

Informațiile și abilitățile sunt doar vârful aisbergului. 90% din potențialul unei persoane se află sub linia apei, ascunsă de văzul lumii. În cele din urmă, succesul unei persoane este determinat de concentrarea acesteia asupra îndeplinirii obiectivelor clar definite, a atitudinii entuziaste și a motivației convingătoare.

O persoană care are aceste calități va găsi întotdeauna informațiile și își va dezvolta abilitățile necesare pentru a avea succes. Fără aceste calități, cunoștințele și talentele unei persoane se vor deteriora și se vor pierde așa precum se întâmplă unui mușchi ce este nefolosit și devine slab.

Dezvoltarea personală și profesională este cea mai eficientă atunci când este planificată în jurul cerințelor organizației și atunci când este realizată în conformitate cu un plan de acțiune elaborat cu atenție. Este important ca fiecare manager sau antreprenor să mențină un plan de dezvoltare continuă, pentru fiecare persoană cheie din companie. În acest fel, cand nevoia de dezvoltare este acoperită, pot fi estimate și  rezultatele dorite la nivel de companie.

Un program sistematic de dezvoltare generează mai multe beneficii unei organizații. Beneficiul primar este acela că persoanele bine instruite, informate, orientate pe obiectiv și motivate sunt mereu disponibile să realizeze sarcinile necesare.

Moralul rămâne ridicat deoarece oamenii știu că sunt apreciați și considerați valoroși pentru organizație. Un beneficiu chiar și mai mare al unui plan sistematic de dezvoltare este că oamenii devin mai productivi, iar acest lucru se reflectă în rezultate îmbunătățite la nivel de companie.

Camelia Potârniche – Partener LMI România