În funcție de comunitatea autonomă în care vă aflați, este posibil să solicitați un venit minim de urgență, cunoscut și sub numele de salariu social, în cazul unei situații economice precare.

Veniturile minime sunt prestații sociale pentru persoanele care se află într-o situație de urgență extremă și nu dispun de un venit minim care să le acopere nevoile de bază de zi cu zi.

În această situație, și independent de SEPE sau de prestațiile de securitate socială (Ingreso Mínimo Vital), există alte tipuri de ajutoare care sunt gestionate de departamentele sociale ale diferitelor consilii locale.

Fiecare comunitate autonomă le numește în mod diferit, deși toate acestea sunt întotdeauna la fel, adică un ajutor extraordinar care este aprobat într-o situație de urgență specială cu o singură plată și al cărui scop este de a ajuta persoana sau familia să iasă din această situație.

Care sunt nevoile acoperite de venitul minim?

Aceste ajutoare sociale acoperă o situație specială pentru cheltuielile legate de următoarele nevoi considerate de bază cum ar fi alimente, îmbrăcăminte sau produse de igienă personală.
Medicamentele și produsele de sănătate care nu sunt acoperite de securitatea socială sau de asigurare, dacă o aveți.
Cheltuieli casnice, cum ar fi acoperirea chiriei, întreținerea condițiilor de locuit sau a echipamentului de bază.
Costul energiei electrice, al apei, al încălzirii sau al facturilor restante și chiar și eventualul risc de întrerupere a energiei electrice.
Deplasările necesare pentru a merge la școală sau la centrele de sănătate.
Cheltuieli legate de nevoile copiilor din gospodărie, cum ar fi cheltuielile școlare, cantinele, uniformele, taxele de grădiniță etc., orice alte cheltuieli considerate urgente și necesare.

Care sunt cerințele pentru a solicita venitul minim?

Cerințele pe care trebuie să le îndeplinească solicitantul vor fi întotdeauna specificate în venitul minim sau în ajutorul social de urgență al fiecărei comunități autonome, deoarece acestea sunt cele care le gestionează, și nu guvernul central.

Trebuie să aveți vârsta legală și cu excepția unor cazuri excepționale, să nu fi primit sau să nu primească anterior niciun alt ajutor în același scop.
Nu dispuneți de venituri suficiente pentru a acoperi anumite cheltuieli de bază.
Să locuiți în aceeași comunitate autonomă în care solicitați acest ajutor.

Unde pot depune cererea pentru venitul minim?

Acest ajutor de urgență sau venitul minim, așa cum am menționat mai sus, este gestionat chiar de către Comunitatea Autonomă, astfel încât organismul însărcinat cu gestionarea acestuia este Primăria localității în care ne aflăm, prin intermediul Serviciilor Sociale.

În general, este necesar să vă faceți o programare la asistentul social și, odată ce mergeți la acesta, va trebui să îi explicați situația dumneavoastră și motivele pentru care aveți nevoie de acest ajutor de urgență. Asistentul social va solicita toate documentele necesare care să acrediteze situația și să justifice acordarea acestui ajutor.

În general, putem spune că acest venit minim va încerca să acopere doar motivul pentru care a fost solicitat ajutorul. De obicei, este vorba de o plată unică și, ulterior, va fi întotdeauna necesar să se justifice cu documente prin facturi sau chitanțe.
Deoarece este vorba de un ajutor de urgență pentru a rezolva o problemă iminentă, banii trebuie să fie utilizați pentru a rezolva problema, cum ar fi plata facturilor de electricitate pentru a evita o întrerupere a energiei electrice .

In continuare o listă cu denumirile veniturilor minime în funcție de comunitatea autonomă:

www.noticiastrabajo.es