Dezastrele legate de fenomene meteorologice au crescut de cinci ori în ultimii 50 de ani, ca urmare a schimbărilor climatice și a unor fenomene meteorologice extreme, provocând peste 2 milioane de decese și pierderi de 3,64 trilioane de dolari.

Aceasta înseamnă că, în medie, are loc o catastrofă meteorologică pe zi la nivel mondial, care se soldează cu 115 decese și pierderi de 202 milioane de dolari, potrivit Atlasului Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) privind mortalitatea și pierderile economice, publicat miercuri, 1 septembrie 2021.

Potrivit documentului, din 1970 până în 2019, pericolele meteorologice, climatice și de apă au reprezentat 50% din totalul dezastrelor, 45% din totalul deceselor raportate și 74% din totalul pierderilor economice ce au fost analizate. Un alt fapt furnizat de raport este că mai mult de 91% din aceste decese au avut loc în țările în curs de dezvoltare (conform Clasificării Țărilor a Organizației Națiunilor Unite).

„Mai multe vieți sunt salvate datorită sistemelor de avertizare timpurie, dar este, de asemenea adevărat că numărul persoanelor expuse riscului de dezastre este în creștere din cauza creșterii populației în zonele expuse amenințărilor, a intensității și frecvenței tot mai mari a evenimentelor meteorologice”, explică Mami Mizutori, reprezentant special al Secretarului General pentru Reducerea Riscului de Dezastre și director al Oficiului Organizației Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre (UNDRR).

Sursa: msm.com

A consemnat, Lavinia Bejinaru