În perioada 3-5 septembrie 2021, pe platoul de la Măgura Uroiului, din apropierea orașului Simeria, județul Hunedoara, are loc a XI-a ediție a Festivalului DAC FEST ”Sub Semnul Lupului”. 

    În cele trei zile, în fața participanților se va prezenta o paradă a costumelor antice, dar și lupte de gladiatori, ritualuri dacice și romane, ateliere antice interactive.

      Momentul culminant al manifestărilor este marcat de reconstituirea bătăliei de la Adamclisi, dintre daci și romani. Bătălia de la Adamclisi a reprezentat ultima încercare a lui Decebal de a evita atacarea Munților Orăștiei, unde se aflau cetățile dacice de lângă Sarmizegetusa Regia.

       De reținut că Festivalul DAC FEST ”Sub Semnul Lupului” își propune promovarea patrimoniului cultural de la nivel național și din județul Hunedoara, precum și a cetăților dacice și a sitului arheologic Măgura Uroiului.

      Organizatori ai festivalului sunt: Consiliul Județean Hunedoara, Direcția Generală de Administrare și Promovare Turistică Hunedoara și orașul Simeria, în parteneriat cu Asociația ”Terra Dacica Aeterna”.

                           Ioan Vasiu / UZPR