Un interviu realizat de Adina Alexandrescu
Ilie Lucian Sofrone s-a născut pe 1983 în Iaşi, România. A absolvit Seminarului Teologic din Iaşi şi este absolvent al unui Curs de Istorie la Universitatea din Moscova. Are 5 ani în serviciul militar activ cu gradul de sergent major în Afganistan sub steagul românesc şi steagul OTAN. Este stabilit impreună cu soția in Madrid, Spania de 11 ani.
- Când a fost publicat El zapatero – Jefe de los comunistas? şi cum au reacţionat cititorii până acum?
„Cartea am publicat-o pe 1 Aprilie 2021, intr-un tiraj de 2000 de exemplare. Au fost reacții foarte bune până acum din punctul meu de vedere dat fiind faptul că mulţi cititori mă intreabă in amănunt despre cele relatate după ce o citesc şi ulterior comentează anumite aspecte.”
- Cum ați găsit o editură care să vă reprezinte?
„A fost un drum destul de greu şi indecis… până când am primit un telefon de la editura care mă reprezintă în acest moment, Punto Rojo, cei care m-au convins să public cu ei.”
- Care este tema carții El zapatero – ¿Jefe de los comunistas? şi care a fost impulsul cel mai important ce v-a determinat să îl scrieţi?
„Tema cărții dezbate lupta de a scăpa de puterea roşie (Bolșevism), dar şi drumul ulterior către occident al naţiunii române. Idea mi-a venit în una din nopțile când lucram gardă de corp pentru o persoană, ascultând o conversație despre puterea lui Ceaușescu în lume in timp ce cealaltă persoană susţinea contrariul.”

- De unde pasiunea pentru scris?
„Dintotdeauna am avut pasiunea pentru scris dar nu am îndrăznit să public. Inainte pictam tablouri şi icoane în stil bizantin…”
- Cum v-a influenţat pandemia? În ce relaţie sunteţi cu alţi scriitori din Spania?
„Pandemia nu m-a influenţat cu nimic, din contră am învins-o din orice punct de vedere. Cu scriitorii spanioli sunt în relaţii foarte bune. Chiar nu m-am aşteptat să-mi ceară prietenia pe Facebook. Nu ştiam dacă să le-o accept sau nu.”
- Care a fost traseul dumneavoastră din România în Spania? Ce aţi reuşit sa realizaţi acasă înainte de a pleca şi ce aţi reuşit aici?
„Un drum obositor, intr-un autocar care mă ducea undeva. Era o stare de nelinişte sufletească, întreruptă doar de soţia mea, de pe scaunul alăturat, in autocar. În ţară am prins experienţa vieţii, iar în Spania am reuşit să-mi adaug încă o pagină in cartea experienţelor româneşti.”

- Cum se va numi următoarea carte şi când va vedea lumina?
„ <Cuatro Veces Rey> şi va apare foarte curând… mi-au cerut-o deja trei edituri.”
- Ce trăsături care vă definesc v-ar place să proiectaţi într-o carte?
„Şarmul, impulsul şi de aceea vă recomand filmul Lupin de pe Netflix.”
- Ce este în spatele imaginii de pe Facebook?
„15 ani de sport, 5 ani de militar și foarte multe amintiri frumoase pline de viaţă, dar și unele neplăceri.”
- Ce sunteţi dispus să oferiţi şi ce vă place sa primiţi?
„Ofer totul. Îmi place să primesc sinceritate, nimic mai mult.”
- Ultima carte citită…
„<Pelerinaj la Mormântul Domnului> de Arhimandrit Ionichie Balan. O recomand pentru toata suflarea românească.”
- Un sfat pentru scriitorii care sunt la început de drum…
„Să citească de două ori fraza care nu o înţeleg. Anumite nume de localităţi care apar în cărţi să le caute pe net, precum şi istoria localităţilor. Astfel vor înţelege mai bine ceea ce citesc.”

- Care sunt valorile ce vă încarcă de energie?
„Unica valoare este credinţa, speranţa moare ultima.”
- Ce planuri de viitor aveţi?
„Să scriu anumite istorii româneşti în engleză.”
- Care este cel mai bun sfat primit?
„Vino acasă!”

