Camelia Potârniche

Un studiu Gallup ne spune că noua abordare a managementului performanței va trebui să fie una colaborativă, adaptabilă și individualizată având la bază condițiile mediului de business.

În contextul actual, trebuie să avem în vedere trei aspecte importante în ceea ce privește managementul performanței:

1.Setarea obiectivelor

Stabilirea obiectivelor și apoi uitarea lor nu mai este o opțiune. Situația actuală a mediului de afaceri necesită o abordare agilă a stabilirii obiectivelor. Obiectivele trebuie ajustate pentru a se concentra pe nevoile afacerii și pe modul în care angajații pot furniza cel mai bine valoare organizației.

2.Comunicare deschisă/feedback periodic

Peste 50% dintre angajați spun că primesc feedback de la managerul lor de câteva ori pe an sau mai puțin. Singurul stil de management viabil în viitor va consta în conversații permanente de coaching care stabilesc un ritm de colaborare și creează responsabilități comune pentru performanță și dezvoltare. Aceste conversații sunt mai mult decât vorbe – vor avea scopuri și rezultate diferite la intervale săptămânale, lunare și trimestriale.

Managerii ar trebui să se concentreze asupra viitorului – identificarea oportunităților, comunicarea rapidă a schimbărilor și pregătirea pentru potențialele provocări. Chiar și în vremuri de criză, oamenii încă vor să știe că succesul și creșterea lor pe termen lung nu au fost uitate.

Îmbunătățirea abilităților de comunicare și munca în echipă necesită instruire(trainig) și practică – Imaginați-vă echipe sportive, muzicieni, dansatori sau militari care încearcă să-și facă treaba fără practică și antrenament constant. Mai mult, așa se câștigă încrederea. Managerii nu pot apăsa un buton pentru a câștiga încrederea echipei; trebuie să o câștige prin acțiune și construind o relație de muncă autentică. Acest lucru a fost adevărat pre-COVID și acum a devenit esențial.

3.Regândirea strategiei de a motiva angajații prin stimulent

Multe organizații se bazează în mare măsură pe stimulentele financiare ca factor de motivare a angajaților. Pe o piață nesigură, acest lucru va fi o provocare. Stimulentele de performanță sunt deosebit de complicate, deoarece toată lumea trebuie să împartă povara financiară sau oportunitățile create de COVID-19 și să primească bonusuri uniforme/egale. În același timp, este important ca oamenii extrem de performanți să fie recunoscuți și recompensați dacă aduc contribuții extrem de valoroase companiei.

Este esențial ca echipele de lucru să se concentreze pe rezultate clare și specifice și pe indicatori de performanță (de exemplu, valori, obiective, rezultate). Nu confundați activitatea de rutină – cum ar fi e-mailuri, întâlniri, rapoarte – cu rezultate de valoare și productive.

Este vremea pentru schimbare!

Companiile trebuie să ofere managerilor pregătirea și dezvoltarea de care au nevoie pentru a conduce echipe performante

Camelia Potârniche – Partener LMI România