“Mituri și realități despre diaspora românească” – Ediție Specială Radical din Escu cu Mircea G.Florescu

Duminică, 23 mai 2021 de la ora 20.00 Spania, 21.00 România – Ediție Specială Radical din Escu cu Mircea G.Florescu

Invitați: Cornel Radu-Loghin, ECRU – Centrul European pentru Unitate Românească, Bruxelles, Belgia; Nicolae Dina, anteprenor, fost candidat alegeri parlamentare PNL, Madrid, Spania; Dumitru Fornea – Secretarul General al Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN din România; Membru în Comitetul Economic și Social European; Titi Sultan, realizatorul emisiunii “Realitatea in Politică” la postul național de televiziune Kapital TV și “Revenirea la normalitate” la Inedit TV”, specialist in drept constituțional și parlamentar.

“Mituri și realități despre diaspora românească”

In această discuție/emisiune ne propunem să dezbatem 5 teme/mituri și/sau realități despre diaspora românească.

Diaspora reprezintă un imens capital uman, intelectual și economic românesc. Jumătate din numărul total al românilor trăiesc in afara granițelor țării.

1 – Cine beneficiază de toate acestea? Statele de reședință sau România?

 «Ubi bene, ibi patria»? /«Unde e bine, acolo e patria»?

2 – Există o societate civilă organizată a românilor in statele de rezidență? Sunt românii din Diaspora coagulați in comunitati in adevăratul sens al cuvântului in acestea?

3 – Când au nevoie românii din diaspora de autoritățile / instituțiile statului român? Sunt pregatite acestea să slujească și românii din afara granițelor țării?

4 – De ce unii români din diaspora nu vor să mai aibă de a face cu autoritățile statului român?

5 – Când iși aduc aminte politicienii români de Diaspora?

Cunoașterea diasporei este un proces continuu, pe care abia l-am început, și pe care dorim să-l continuăm la un nivel tot mai avansat.

În opinia noastră  pentru a realiza acest lucru este nevoie de dialog permanent și folosirea de resurse cu autorităților centrale / locale pentru identificarea problemelor și nevoilor diasporei românești.

Radical din Escu