SPANIA DIN NOU PE LISTA GALBENĂ – INFORMAȚII ACTUALIZATE COVID19

Potrivit Hotărârii nr. 26 din 10.05.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, începând cu data de 10.05.2021, #Spania este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Prin urmare, tuturor persoanelor care călătoresc din Spania în #România li se aplică măsura carantinei pentru 14 zile, cu următoarele excepții:

Persoanele care rămân pe teritoriul României mai puțin de 3 zile (72 de ore) nu vor intra în carantină dacă prezintă un test negativ pentru Sars-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore anterior sosirii în România.

Persoanele care intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile (la domiciliu/adresa declarată) au posibilitatea de a ieși din carantină în a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru Sars-CoV-2 în a 8-a zi, cu rezultat negativ și nu prezintă simptomele specifice Covid-19.

Începând cu 19.01.2021 sunt introduse noi excepții de la măsura carantinei în România, astfel:

Sunt exceptate de la măsura carantinei aplicabilă persoanelor care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat sau persoanelor contact direct ale unei persoane confirmate, acele persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România.

Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doză se va realiza prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării.

Alte prevederi:

Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani intră în carantină pentru o perioadă similară cu persoanele însoțitoare și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 trebuie prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

Pentru persoanele sosite din țările/zonele cu risc epidemiologic crescut și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Alte excepții de la măsurile de carantinare si de la obligativitatea prezentării unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2 se regăsesc în Hotărârea Nr. 9 din 11.02.2021 la Art.4 alin.(1), respectiv Art.4 alin.(4): https://stirioficiale.ro/…/hotararea-nr-9-din-11-02…

Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat poate fi consultată aici: https://www.mai.gov.ro/…/Anexa-nr-2-Lista-State-cu-risc…

Condiții de călătorie în Spania:

Se menține măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR sau TMA test de amplificare mediată) cu rezultat negativ Covid-19 la intrarea pe teritoriul Spaniei, de către toate persoanele care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România, pe cale aeriană sau maritimă (NU și terestră).

Testul trebuie să fie efectuat cu maximum 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol și poate fi prezentat în limba spaniolă, engleză, franceză sau germană. Copiii cu vârste mai mici de 6 ani sunt exceptați de la măsura obligativității prezentării unui test negativ Covid-19.

Conform art. 2 din Hotărârea CNSU nr. 50/26.10.2020 instituirea restricțiilor referitoare la persoanele care sosesc din anumite zone sau țări cu risc epidemiologic ridicat se aplică după 24 h de la data aprobării hotărârii prin care sunt stabilite iar ridicarea acestora se realizează cu data emiterii hotărârii.

Mai multe informații aici: https://www.mai.gov.ro/…/Hotarare-CNSU-nr.-26-din-10.05…

Pentru mai multe informații legate de condițiile de intrare în România apelați callcenter-ul DSP București https://dspb.ro/…/06/call-center-covid-la-dsp-bucuresti/