Noi reguli privind masca de protecție din 31 martie 2021

Incepând de azi, 31 martie 2021, vor intra în vigoare noile reguli privind purtarea măștii.

Ele se vor aplica pe întreg teritoriul Spaniei, până la data la care ”guvernul va declara sfârșitul crizei sanitare.” Începând de mâine, regiunile autonome nu vor mai putea stabili noi reguli sau alte excepții cu privire la utilizarea măștii.

Regulile sunt următoarele:

Purtarea măștii va fi obligatorie pentru toate persoanele de peste șase ani, pe străzi, în toate spațiile publice închise sau deschise, în toate mijloacele de transport, chiar și pe plajă când există o distanță de siguranță între oameni sau nu este nimeni pe o distanță de 1,5 m.

Excepții de la purtarea măștii:

1. Persoanele care au o boală sau o dificultate respiratorie care s-ar putea agrava din cauza măștii sau care, din cauza incapacității sale nu își poate înlătura singură masca sau care prezintă tulburări de comportament care fac improprie utilizarea.

2. Persoanele care practică sportul în aer liber individual.

3. În cazurile de forță majoră sau de necesitate.

4. În situațiile în care folosirea măștii este incompatibilă cu natura activității întreprinse, fără ca aceasta să contravină normelor de protecție ale autorităților sanitare.

Unele măsuri sunt deja aplicabile în unele comunități autonome (ex. Comunitatea Valenciană), dar de miercuri devin obligatorii la nivel național.

Regulile au fost publicate în B.O. nr. 76 din 30. 03.2021: https://bit.ly/2PmUcV5.

În foto dispozițiile din Buletinul Oficial.

* Surse de informare: La Vanguardia, B.O., Las Provincias.

Preluare: Valenciana