ERTE și ajutor pentru companii pe tot parcursul anului 2021 și „tot ceea ce este necesar”

Acesta a fost angajamentul avansat de către al treilea vicepreședinte pentru afaceri economice și transformare digitală, Nadia Calviño, înaintea plenului Congresului deputaților.

În timpul intervenției sale în apărarea decretului-lege aprobat de Executiv cu noul pachet de ajutor public de 11.000 de milioane de euro pentru solvabilitate, Calviño a promis că va acoperi întregul exercițiu financiar 2021 al setului de măsuri de ajutor pentru companiile împotriva crizei.

În total, în 2021, Guvernul intenționează să mobilizeze aproximativ 29.000 de milioane de euro, aproximativ 2% din PIB, pentru a continua să ofere un răspuns adecvat în sănătate, educație și economie. Mai exact, acestea sunt zece măsuri care sunt încă disponibile, care „vor continua să fie disponibile în cursul anului 2021 și care se vor extinde atât timp cât este necesar pentru a sprijini în continuare țesătura noastră productivă”.

Garanții și moratorii ERTE, ICO

În acest fel, Calviño a avansat extinderea la întregul an, așa cum susține CEOE, a dosarelor de reglementare temporară a ocupării (ERTE) pentru plata salariilor, a căror perioadă de prelungire se încheie la 31 mai.

Acest mecanism a devenit unul dintre instrumentele principale în fața crizei și 783.290 de lucrători rămân astăzi sub umbrela sa. În vederea extinderii sale, Executivul intenționează să-l configureze ca instrument permanent, dar acordând o mai mare relevanță formării. Împreună cu ERTE, el a detaliat că garanțiile publice ale ICO vor fi, de asemenea, prelungite (au mobilizat peste 121.000 milioane), extinderea termenelor de grație și de rambursare pentru a oferi companiilor o marjă financiară și o lichiditate mai mari și cotațiile prestațiilor sociale ale lucrătorilor, precum și prestația extraordinară pentru lucrătorii independenți.

Se vor prelungi și moratoriile privind plata impozitelor și a contribuțiilor de asigurări sociale fără dobândă, moratoriile pentru restituirea împrumuturilor ipotecare și neipotecare și a altor credite publice. La toate acestea se adaugă, în conformitate cu decretul-lege regal aprobat și avizat în Congres, fondul pentru ajutor direct de 11.000 de milioane de euro cu care să acopere cheltuielile fixe și datoriile acumulate din martie anul trecut.

Regula este împărțită în trei fonduri, cu o linie de 7.000 de milioane pentru ajutoarele directe acordate companiilor și lucrătorilor independenți pentru plata cheltuielilor fixe și a datoriilor cu furnizorii și alți creditori, din care 2.000 de milioane vor merge în Insulele Canare și Insulele Baleare și restul către celelalte CCAA.

Cele două fonduri din pachet sunt o linie de 3.000 de milioane, astfel încât ICO să poată însoți procesele de restructurare a datoriilor financiare și un fond de 1.000 de milioane pentru recapitalizarea companiilor afectate.

Noul fond se alătură celor puse la dispoziția comunităților autonome prin React-EU pentru ajutor direct. Astfel, fondul de restructurare a datoriilor financiare, de 3.000 milioane, și cele două fonduri de solvabilitate, SEPI și Cofides, în total 11.000 milioane euro, sunt în vigoare.

În plus, moratoriile privind falimentul și măsurile de raționalizare în domeniul justiției sunt prelungite până la sfârșitul anului pentru a oferi o perioadă care să permită restabilirea soldurilor de capitaluri proprii sau abordarea proceselor de restructurare, modernizând în același timp cadrul falimentului.

Vicepreședintele a cerut „să nu coborâm garda”, într-un context de „semnale mixte” economice, și a subliniat că 204.000 de lucrători au părăsit ERTE de la vârful celui de-al treilea val, cu 6.000 de persoane pe zi lucrătoare.

Nicoleta Neagoe – Informare și Consiliere Pentru Cetățenii Români